Banjaluka

Bogat program povodom gradske slave Spasovdana: Koncerti, izložbe, revije i izbor najbolje pogače

Bogatim kulturno-umjetničkim programom Banjaluka će obilježiti krsnu slavu grada, Spasovdan, a svečanosti počinju večeras, uoči praznika, tradicionalnim kulturno–umjetničkim programom pod nazivom „U susret Spasovdanu“.

Bogat program povodom gradske slave Spasovdana: Koncerti, izložbe, revije i izbor najbolje pogače
FOTO: GRAD BANJALUKA/SCREENSHOT

Od 20 časova u porti Hrama Hrista Spasitelja će nastupiti Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ i gosti večeri, Srbski pravoslavni pojci iz Beograda. Učesnici programa su i Gudački kvartet Akademije umjetnosti Banjaluka, Predrag Bjelošević, Radovan Ivanović, Folklorni ansambl i narodni orkestar ANIP „Veselin Masleša“ i Pjevačka grupa smjera za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Banjaluka.

U slučaju kiše, ovaj kulturno-umjetnički program biće održan u Banskom dvoru, navode organizatori.

Prije ovog programa, u 19 časova u Banskom dvoru biće otvorena izložba slika „Čuvari vjere“ autora Perice Ivanovića, a vjernici će moći prisustvovati i prazničnom večernjem bogosluženju u Hramu Hrista Spasitelja u 18 časova.

U četvrtak, na dan slave – u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u 9 časova počeće Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će se obaviti čin osvećenja slavskog žita i kolača. Po završetku slavskog obreda – obaviće se Spasovdanska litija oko Sabornog hrama u 11.00 časova.

Pročitajte još

U 19 časova u porti Hrama Hrista Spasitelja biće održana revija pod nazivom „Umjetnost plavih niti“ u organizaciji Udruženja žena „Duga“.

Takođe, i ove godine uz prigodno posluženje za sugrađane, 13. juna u večernjim časovima – od 19,30 časova u Parkiću će biti priređen poseban program pod nazivom „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju“.

Imajući u vidu da je slava vijekovna tradicija srpskog naroda, a da su Banjalučani  nadaleko poznati kao dobri domaćini, tokom večeri će biti proglašeni i pobjednici u pravljenju najbolje slavske pogače i domaće rakije.

U duhu tradicije obilježavanje Spasovdana biće nastavljeno i u petak, 14. juna  na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje vas od 19 časova očekuje i koncert Škole gusala „Sandić“, a u slučaju kiše, koncert će biti održan u Banskom dvoru.

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježiće zajedno – Grad Banja Luka i Srpska pravoslavna crkva – Parohija banjalučka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu