Društvo

BOL JE MANJA, OPORAVAK BRŽI Podvig sarajevskih ljekara zbog kojeg će im PACIJENTI BITI ZAHVALNI

Hirurški tim Opšte bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, zajedno s anesteziološkim timom i medicinskim osobljem operativnog bloka, uradio je drugu operaciju laparoskopski asistirane desne hemikolektomije.

BOL JE MANJA, OPORAVAK BRŽI Podvig sarajevskih ljekara zbog kojeg će im PACIJENTI BITI ZAHVALNI
FOTO: SHUTTERSTOCK

Pojašnjavaju da se radi o naprednom laparoskopskom zahvatu, minimalno invazivne prirode gdje je reseciran tumor. Ovim zahvatom je izbjegnuta potreba za velikim abdominalnim rezovima i postoperativnim ožiljcima.

Ovom metodom, u odnosu na klasični hirurški operativni zahvat, postoperativni oporavak pacijenta je brži, a postoperativna bol značajno manja. Smanjuje se i broj provedenih dana u bolnici i brži je oporavak pacijenta. Zahvat laparoskopske asistirane desne hemikolektomije je obavljen na pacijentu mlađe životne dobi s kojim smo razgovarali. Kaže nam da se odlično osjeća i da je već prvi dan nakon operacije ustao iz kreveta i normalno hodao. Pohvalio je odličan hirurški tim i osoblje Opšte bolnice za stručan i profesionalan rad – napisali su u svom saopštenju.

Odjeljenje za opštu hirurgiju Opšte bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo planira daljnji nastavak razvoja laparoskopske hirurgije u ovoj ustanovi.

(Avaz)