Svijet

MEDICINSKI RADNICI LJUTI Tramp tvrdi da ljekari profitiraju od korona virusa

Dok Sjedinjene Američke Države bilježe svjetski rekord u broju zaraženih korona virusom, predsjednik Donald Tramp tvrdi da američki ljekari profitiraju od smrtnih slučajeva izazvanih posljedicama COVID19.

MEDICINSKI RADNICI LJUTI Tramp tvrdi da ljekari profitiraju od korona virusa
FOTO: DAN ANDERSON/EPA

Trampov zastrašujući napad na ljekare, kako izvještava CNN, dešava se u vrijeme kada SAD bilježe novi globali rekord u broju novozaraženih u jednom danu, a 17 država se bore s nedostatkom bolničkih kreveta.

Ipak, umjesto planiranja kako prevazići pandemiju, Tramp iznosi tvrdnje da američki ljekari napuhavaju brojke slučajeva korona virusa jer “dobijaju više novca ukoliko neko umre od korone –  piše CNN.

– Naši ljekari su vrlo pametni ljudi. Ono što govore jeste da im je žao i da svi umiru od korone. Međutim, dok ljekari iz drugih zemalja navode osnovne bolesti kao uzroke smrti pacijenata, američki ljekari biraju korona virus. Kod nas kad postoji sumnja, bira se COVID. Sada će oni reći kako je strašno što sam ovo rekao, ali to je istina. Tako dobivaju više novca i profitiraju – rekao je Tramp na skupu u Mičigenu, prenosi Klix.

Ova Trampova izjava naljutila je njegovog protivkandidata na predstojećim izborima Džoa Bajdena.

– Ljekari i medicinske sestre svakodnevno odlaze na posao kako bi spasili živote ljudi. Rade svoj posao. Donald Tramp bi ih trebao prestati napadati i raditi svoj posao – rekao je Bajden na skupu u Minesoti.

Trampove tvrdnje o ljekarima profiterima izazvale su bijes radnika u zdravstvenom sistemu. Susan Bejli, predsjednica Udruženja medicinara SAD, kazala je da je Trampova optužba zlonamjerna, nečuvena i potpuno pogrešna.