Svijet

Bolest povezana sa nezdravim navikama: Alkohol kriv za četiri odsto svih vrsta karcinoma

Alkohol izaziva oko četiri odsto svih vrsta karcinoma, zaključak je tima stručnjaka koji su proučavali uticaj alkohola na razvoj karcinoma na globalnom nivou.

Bolest povezana sa nezdravim navikama: Alkohol kriv za četiri odsto svih vrsta karcinoma
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Izraženo u brojkama, 741.000 slučajeva karcinoma u 2020. godini povezana je sa nezdravim navikama konzumacije alkohola, objavili su autori studije.

Studiju o povezanosti alkohola i rizika obolijevanja od raka sproveo je tim stručnjaka iz Međunarodne agencije za istraživanje raka u Lionu, a studija je objavljena u časopisu “Lanset onkolodži”.

Muškarci su pogođeniji od žena i predstavljaju tri četvrtine ukupnog broja slučajeva koji povezuju alkohol i karcinome, navedeno je u studiji.

Pročitajte još

Procijenjeni udio slučajeva raka povezanih sa konzumacijom alkohola posebno je visok u istočnoj Evropi i istočnoj Aziji te iznosi oko šest odsto, dok najnižu stopu imaju sjeverna Afrika i zapadna Azija. Među oboljelima su, uglavnom, osobe koje konzumiraju veće količine alkohola.

Ipak, i umjereni konzumenti zauzimaju značajan udio – oko 14 odsto. To su osobe koje piju oko “20 grama alkohola” dnevno, što su otprilike dvije manje čaše vina ili pola litre piva.

– Konzumacija alkohola povezana je sa velikim brojem slučajeva povreda i oboljenja, među kojima je i rak, i vodeći je faktor rizika oboljenja na globalnom nivou – navodi se u studiji.

Alkohol oštećuje ljudski DNK i utiče na hormonalnu ravnotežu, što može doprinijeti razvoju karcinoma, upozoravaju autori studije. Najčešće vrste raka koje se dovode u vezu s konzumacijom alkohola su rak jednjaka, rak jetre i, kod žena, rak dojke. Ove vrste karcinoma uzrokovale su smrt 3,3 miliona ljudi širom svijeta 2020. godine.

Prihvati notifikacije