Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Bolji dani za Dom zdravlja Gradiška: Donacijama obezbijedili vozila za HITNE INTERVENCIJE

Regioni
Autor:

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Poslije nabavke dva nova vozila vrijedna 180.000 KM za potrebe službe Hitne pomoći, u gradiškom Domu zdravlja bitno su unaprijedili kvalitet usluga.

To je za Srpskainfo izjavila Vesna Gluvić Čelić, direktor Doma zdravlja, napomenuvši da su sanitetska vozila opremljena u skladu sa potrebama odnosno modernim medicinskim standardima.

Ona je naglasila da su u ovoj ustanovi u nadležnosti lokalne uprave, a posebno službi Hitne pomoći napokon riješili višegodišnji problem.

– Koristili smo vozila stara 15 godina koja su prešla po 500.000 kilometara te postala sasvim nepouzdana. Strahovali smo da će zakazati u kritičnim situacijama, ali se to na našu veliku sreću, nije dogodilo. Sada smo sasvim bezbjedni po pitanju efikasnog zbrinjavanja pacijena – kazala je Vesna Gluvić Čelić.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Načelnik Hitne službe Zlatko Kotaraš podsjeća da oprema u vozilima pruža potpunu komociju medicinskoj ekipi da na terenu zbrine pacijente i bezbjedno ih preveze do zdravstvene ustanove.

Karakteristično je da su novac za jedno vozilo sakupili gradiški privrednici a drugo je kupila gradska uprava. Oni su solidarno pomogli Domu zdravlja i bitno uticali na poboljšanje zdravstvene zaštite u gradiškom kraju. Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške kaže da je ovo primjer za pohvalu.

– Inicirali smo nabavku sanitetskih vozila. Gradska uprava je kupila jedno i svojim primjerom pokazala našim preduzećima, kompanijama i drugim darodavcima da se istaknu na humanom planu. Oni su tu poruku razumjeli, donirali novac u skladu sa mogućnostima te pomogli Domu zdravlja ali i svojim sugrađanima, našoj sredini – naglasio je Adžić za Srpskainfo.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Vesna Gluvić Čelić

On je takođe najavio da će uskoro, po istom principu biti obezbijeđeno sanitetsko vozilo za Bolnicu u Gradiški.

Ovo je samo jedan od važnih i neophodnih koraka, smatraju u Domu zdravlja, ka jačanju primarne zdravstvene zaštite.

Ovdje se zalažu za rekonstrukciju ambulanti u Orahovi i Donjoj Jurkovici a opterećeni su i  manjkom pedijatara.

Zaposlen je samo jedan pedijatar, a na konkurs se mjesecima niko ne javlja.

– Ministarstvo zdravlja Republike Srpske nam je odobrilo dvije specijalizacije koje traju pet godina. Do tada,  neizvjesno je kako ćemo i kada riješiti problem manjka pedijatara, mada se nadam da će se ipak neko javiti i doći ovde da radi – kaže Vesna Gluvić Čelić, direktorica Doma zdravlja.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Situacijom u zdravstvu redovno se bavi i gradski parlament.

Odbornici su veoma zainteresovani se se zalažu za stvaranje boljih uslova u ovoj oblasti a incijative i akcije gradske uzprave, kao što je nabavka sanitetskih vozila, podržavaju.

Mirjana Dakić, odbornica iz Donje Jurkovice, inače medicinska sestra u seoskoj ambulanti ukazala je nedavno na sednici Gradaske skupštine na loše uslove rada u svojoj sredini te se založila za izgradnju ambulante.

Ona kaže da je montažni objekat koji je izgrađen prije 35 godina dotrajao i da nije funkcionalan bez obzira na renoviranje prije tri godine.

Modernizacija seoskih ambulanti

Vesna Gluvić Čelić, direktor Doma zdravlja kazala je da postoje realne šanse za izgradnju ambulante u Orahovi dok je Donja Jurkovica u perspektivi.

Podsjećamo da je poslednjih nekoliko godina izgrađeno ili adaptirano nekoliko seoskih ambulanti uključujući nabavku savremene opreme. Modernizovano je i više službi u Domu zdravlja te rekonstruisane prostorije, koje su sada veoma funkcionalne.

Smanjeni dugovi

U Domu zdravlja poboljšani su finasijski pokazatelji. Dugovi fonda PIO Republike Srpske za receptirane lekove smanjeni su sa 500.000 KM na 240.000 KM. Osim toga, i drugi poslovni tokovi ovdje su u uzlaznoj putanji.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO