Banjaluka

Bolji uslovi odvode banjalučke konobare: Da je došlo "pet do 12" priznaju i poslodavci u ugostiteljstvu

Banjalučki ugostitelji ostaju bez konobara. Po nekoliko njih za dan daje otkaze u banjalučkim kaficima i restoranima i odlaze da rade preko ljeta na Jadran ili na kruzere.

Bolji uslovi odvode banjalučke konobare: Da je došlo "pet do 12" priznaju i poslodavci u ugostiteljstvu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vlajko Berić, konobar iz Banja Luke, za nekoliko dana seli se u Medulin u Istri. Tamo ostaje do polovine oktobra.

– Prvi razlog je naravno zarada. Svi mi idemo tamo zbog veće zarade, a drugi razlog je iskreno zato što možemo steći još dosta veće isksutvo nego koje se pruža ovdje u gradu na Vrbasu. Ja konkretno sam dobio jako dobru ponudu jer sam 11 godina aktivno u ovom poslu. Tako da sam s tom ponudom više nego zadovoljan. Što se tiče tih cifri one se sigurno kreću od 1.200 evra pa čak i do 2.200 evra – kaže Vlajko Berić, konobar.

Pročitajte još

Da je došlo “pet do 12” priznaju i poslodavci u ugostiteljstvu. Stjerani su uz zid i kažu, pod hitno moraju da mjenjaju uslove rada svojih zaposlenih.

– Radnici moraju imati mnogo bolje uslove vezano za priamnaj za sve one uslove rada, inače nećemo imati s kim raditi i neće imati ko za nas raditi. Pozivam sve poslodavce ajde recimo da malo razmisle na koji način bi radnici trebali ostati kod njih u firmama a s druge strane kako privući nove radnike – kaže Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja “Horeka”.

– Turizam je jedna od grana privrede koja je u posljednje vrijeme ima izuzetno dinamičan razvoj i naravno da su privrednici iz ovoga sektora privrede veoma zainteresovani da u budućem periodu organizuju radnu snagu i onu koja nedostaje i naravno nove profile zanimanja koje turizam zahtjeva u ovom trenutku – kaže Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Pitanje je da li su poslodavci zakasnili, odnosno hoće li imati kome ponuditi veće plate i bolje uslove. Konobari kažu da se na banjalučke poslodavce kod kojih je radio ne može požaliti, ali da svi oni moraju cijeniti znanje i iskustvo.

– Smatram da se tu treba povući jedna paralela i gledati koliko ko ima znanja. Generalno da li je konobar školovan ili je to konobar koji tek ulazi u zanat i uči taj zanat. Tako da se tu vrlo jasno treba povući paralela šta zanči restoranski konobar, a šta znači konobar koji radi u kafićima gdje se služe topli napici i osvježavajuća pića – kaže Vlajko Berić, konobar.

I u Ministarstvu trgovine i turizma su svjesni da će morati, zajedno sa poslodavcima poraditi na kvalitetnom osposobljavanju zaposlenih u turizmu, ali i prekvalifikacijama iz drugih sektora.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Nedostaje nam i obučenog i kvalifikovanog kadra i u narednom periodu ćemo zaista posvetiti dodatnu pažnju kroz brojne i saradnju sa privrednom zajednicom, ali i  sa našim fakultetima i srednjim školama, na podizanju i svijesti o potrebi postojanja ovog kadra a naravno i o poboljšanju statusa radnika zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu – kaže Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Zanimanja konobar i kuvar u banjalučkoj Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi stavljena su na listu deficitarnih, piše ATV.

Za učenike koji upisuju prvi razred srednjih škola, a odluče se za deficitarna zanimanja, obezbijeđena je mjesečna stipendija u iznosu od 100 KM i imaju obezbijeđen prevoz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu