Zabava

BOLOVI U LEĐIMA NESTAJU Vježba od koje se tijelo preporodi za 10 dana (VIDEO)

Možda svaka djevojka sanja da ima lijepu i zategnutu zadnjicu, ali ništa ne dolazi lako. Ako želite da imate zategnuto tijelo, morate da vježbate.

BOLOVI U LEĐIMA NESTAJU Vježba od koje se tijelo preporodi za 10 dana (VIDEO)
Foto: Profimedia

Glutealni mišići, poput ostalih mišićnih grupa u našem tijelu, mogu da se ojačaju jedino pomjeranjem, tj. vežbanjem, što nam omogućava vježba koja se zove “most” ili “podizanje karlice u ležećem položaju”. Možda ste čuli za druge nazive ove vježbe, ali to nije bitno. Ono što je važno da pravilno izvođenje “mosta” omogućava zatezanje glutealnih mišića.

Važno je da shvatite šta tačno podizanje karlice i izvođenje “mosta” može da uradi za naše tijelo.

Ko ima slabe mišiće zadnjice sigurno osjeća bolove u leđima. Kada mišić koji ipravlja kičmu i mišić zadnjeg dijela bedara preuzme posao koji glutealni mišići moraju da obave, pojavljuje se takozvana glutealna amnezija. To dovodi do opterećenja u donjem dijelu leđa, jer kukovi preuzimaju teret koji nije namijenjen njima. Sve to dovodi do bolova u leđima.  Svakodnevno izvođenje “mosta” će probuditi glutealne mišiće i karličnu oblast, što će sprečiti bolove u leđima.

Jačanje butne kosti sprečiće opterećenje koje trpe koljena. Most je takva vježba koja može da istrenira butne kosti da stoje pravilno kako bi ublažili bol u kolenima.

Popravićete držanje tijela

Treninzi u teretani su odlični, ali ako najveći dio dana provedete pogureni ispred kompjutera, ni jedan trening ne može da vam omogući savršeno držanje tijela. Aktivni i snažni glutealni mišići i karlična čašica pomažu pri pravilnom sjedenju. Slabi mišići koji se nalaze ispod i iznad karlice, poput mišića korteksa, dovode do nepravilnog držanja tijela prilikom sjedenja.

(Stil.rs)

Scroll Up