Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BOMBARDOVAN CENTAR KULTURE Izrael uništio više od 10.000 dokumenata i knjiga o palestinskoj istoriji

Svijet
Autor:

Foto: EPA/RAS Srbija

Usljed izraelskih vazdušnih napada na Gazu početkom ovog mjeseca maja bombardovan je i jedan od najznačajnijih kulturnih centara (Centar za istraživanje i dokumentaciju “Abdullah al-Hurani”). U njemu su čuvani  dokumenti o palestinskoj istoriji, a uništeno je više od 10.000 značajnih dokumenata i knjiga.

Ovaj centar djelovao je pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO). Centar je 22 godine radio na dokumentovanju podataka o palestinskoj istoriji i kulturi, a ovih dana su u toku bile i pripreme za izdavanje dvije knjige o toj temi.

Generalni direktor ove institucije Nahid Zekut istakao je da je riječ, prije svega, o nacionalnom istraživačkom centru, koji je organizirao veliki broj naučnih konferencija i seminara o palestinskim izbjeglicama.

– Izrael je bombardovanjem ovog centra uništio više od 10.000 knjiga, dokumenata i druge arhivske građe, među kojima su i vrlo rijetki primjerci određenih dokumenata. Smatramo da je napad na ovaj centar napad na palestinsku kulturu – izjavio je on.

Četverospratna zgrada, koja se nalazila u četvrti Er-Rimal u Gazi, sravnjena je sa zemljom 4. maja. U dvodnevnim izraelskim napadima na Gazu 4. i 5.  maja ove godine poginulo je najmanje 25 Palestinaca, među kojima tri trudnice i dvije bebe, povrijeđeno je više od 150 osoba.  Palestinsko ministarstvo kulture je nakon napada na Centar objavilo saopštenje u kojem je istaknuto kako ovaj napad predstavlja sistematski ratni zločin čiji je cilj uništiti memoriju palestinskog naroda.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO