Magazin

Zagonetna istorija Srba (15): Drevna Srbija

Period drugog milenijuma prije nove ere je posebno značajan za kulturu i mitologiju Srba.

Aleksandar Veliki
FOTO: FOTO: WIKIPEDIA

Jovan I. Deretić u djelu “Antička Srbija” navodi da je Aleksandar Veliki u svojim spisima navodio kako je nasljednik dvojice velikih vojskovođa: Nina Belova, koji je pokorio veliki dio svijeta od Vavilona i Haldeje sve do Indije oko 2000. godine prije n.e, te potom Serbo Makeridova odnosno Serbona, velikog osvajača i vođe drugog pohoda Arijevaca u Aziju oko 1330. godine prije Hrista, koji je pokorio i Misir (Egipat).

Nino Belov je zapravo Nemrod ili Nimrod, koga istorija pamti kao osnivača Vavilona, a Serbon je zapravo mitski Herkul, koji osniva asirski grad Ninivu. Prvi je osnivač Vavilonskog, a drugi Asirskog carstva. Obojica su imali reptilsko mitološko porijeklo.

Pjer Sabak je u svom djelu “Ubistvo realnosti – skriveni simbolizam zmajeva” spojio svoja znanja lingvistike, hermetizma i istorije kako bi pokazao postojanje zmijske rase kroz istoriju čovječanstva. Konspirolog Dejvid Ajk je u svojim djelima obilato citirao Sabakova istraživanja kako bi dokazao da su Babilon osnovali vanzemaljski reptili. Vanzemaljci bi takvom logikom bili i drevni srpski vladari Nimrod, Serbon i Aleksandar Veliki – sinovi zmajeva.

Nimrod je mitološki bog, sin zmijolikih palih anđela iz sazviježđa Orion. Stelarni kultovi takozvane sabeanske tradicije Vavilona uzdizali su Nimroda kao vrhovno božanstvo. Sabak prati kretanja sabeanskog Noinog naroda koji se nastanio u Mesopotamiji. Riječ Sabian se prevodi kao “ljudi sa zvijezde” od riječi “Saba ia” (zvjezdani ljudi), a izuzetno po zvučnosti nalikuje riječima Serbian ili Serbaia.

Dok su u djelima Dejvida Ajka u pitanju vanzemaljski reptili koji su sletjeli na planetu Zemlju pravo u Mesopotamiju, realnije zvuči u Deretičevom stilu riječ Sabian dovesti u vezu sa Srbima. Možda moćni džinovski vladari nisu stigli sa zvijezda, već sa brdovitog Balkana.

Zmajoliki car bio je i Nino Belov Nimrod, kao i Serbon, mitski Herkules ili Heraklo, po Deretiću uzor po kome su Srbi kao narod dobili ime.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Zagonetna istorija Srba (1): Realnost i mitologija

Zagonetna istorija Srba (2): Epovi

Zagonetna istorija Srba (3): Teorije bez dokaza

Zagonetna istorija Srba (4): Arkona

Zagonetna istorija Srba (5): Bojka

Zagonetna istorija Srba (6): Nomadi

Zagonetna istorija Srba (7): Sloveni

Zagonetna istorija Srba (8): Atlantiđanska i hiperborejska tradicija

Zagonetna istorija Srba (9): Tajna porijekla

Zagonetna istorija Srba (10): Haplogrupe

Zagonetna istorija Srba (11): Lepenski vir

Zagonetna istorija Srba (12): Riboliki demon Dogon

Zagonetna istorija Srba (13): Sumerski mit na Balkanu

Zagonetna istorija Srba (14): Srbica

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu