Društvo

Boračke kategorije dobijaju do 8.000 KM: Egić najavio isplatu novca za stambeno zbrinjavanje

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić najavio je da će ovog mjeseca početi isplata nepovratnih sredstava u iznosu do 8.000 KM za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija.

Danijel Egić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

On je naveo da je za ovu namjenu obezbijeđeno 500.000 KM, dodajući da je riječ o nepovratnim sredstvima koja će biti isplaćena po uredbi Vlade Srpske, a za koja su pripadnici boračkih kategorija konkurisali 2019. godine.

U prvom krugu obuhvatićemo 18 opština u kojima će isplata krenuti ovog mjeseca, a tokom naredne godine nastavljamo taj proces. S obzirom da se to radi na nivou lokalnih zajednica, kada spiskovi budu završeni, resorno ministarstvo vrši isplatu – rekao je Egić za ATV.

Egić je naveo da su budžetom Srpske predviđena dodatna izdvajanja za boračke kategorije, a povećanje je već obezbijeđeno Rebalansom budžeta i do kraja godine biće isplaćeno 23 miliona KM.

Pročitajte još

-Prema Uredbi Vlade, za uvođenje boraca svih kategorija u pravo ostvarivanja mjesečnog boračkog dodatka biće utrošeno 20 miliona KM, a ostatak će biti za povećanje ličnih i vojnih invalidnina od 10 odsto, odnosno dva puta po pet odsto do kraja ove godine – rekao je Egić.

On je istakao da Vlada Srpske uvijek nastoji da poboljša status boraca i izdvaja značajna sredstava, ali, kako kaže, uvijek može bolje.

-Ako gledamo mjesečni dodatak, Srpska izdvaja i do tri puta više sredstava nego Federacija BiH. Vlada Srpske isplaćuje oko 150 miliona, dok je u FBiH oko 50, a pritom kod njih nisu obuhvaćene sve kategorije – tvrdi Egić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije