Gradovi

BORBA PROTIV KORONE U Zenici do sada vakcinisano 12 odsto stanovništva

Prvu dozu vakcine protiv virusa korona u Zeničko-dobojskom kantonu primilo je više od 34.000 ljudi, a potpuno je vakcinisano 20.713, podaci su Instituta za zdravlje i bezbjednost hrane u Zenici.

BORBA PROTIV KORONE U Zenici do sada vakcinisano 12 odsto stanovništva
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz Instituta su pozvali sve kategorije stanovništva da, čim to uslovi omoguće, pristupe procesu imunizacije i vakcinišu se bilo kojom od raspoloživih vakcina.

Dosadašnja iskustva iz svih država i više milijardi primijenjenih doza su pokazala da jedino i samo vakcine sigurno štite od smrti ili težih komplikacija usljed ponovne zaraze kovidom, istakli su iz zeničkog Instituta za zdravlje.

Kako su naglasili, jedino imunizacija znači i potpunu normalizaciju života u BiH, ali i cijelom svijetu.

Zvanični podaci, kako su naveli iz Instituta, govore da u Zeničko-dobojskom kantonu živi oko 290.000 punoljetnih građana, što znači da je u procesu imunizacije do sada obuhvaćeno oko 12 odsto punoljetnog stanovništva.

Ranija serološka istraživanja provedena na nekoliko hiljada uzoraka ukazuju da oko 40 odsto stanovništva u ZDK ima stečeni imunitet, što znači da bi se u nastavku masovnije imunizacije, tokom avgusta, broj zaštićenih mogao povećati do poželjnih 60-70 odsto ukupne populacije.

Do sada je u ovaj stiglo ukupno 74.886 doza. Najviše je stiglo “astra zeneka” vakcina, gotovo 33 hiljade, potom slijede “fajzer” sa više od 22 hiljade, te “sinofarm” sa više od 12 hiljada, kao i “sinovac” sa više od sedam hiljada vakcina.

Iz Instituta su naveli da, prema najavama, u narednom periodu treba da stigne veća količina vakcina, kao i da jedan postotak od toga pripada ovom kantonu te da tokom avgusta i septembra postoji dobra osnova da se stvore uslovi za vakcinaciju zainteresovanih građana.

Prihvati notifikacije