Društvo

BORBA SA OPAKOM ZARAZOM SE NASTAVLJA “Biće težak decembar, posebno za zdravstvene radnike”

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da se brzina pogoršavanja epidemiološke situacije u Srbiji smanjuje.

BORBA SA OPAKOM ZARAZOM SE NASTAVLJA “Biće težak decembar, posebno za zdravstvene radnike”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On se nada da se pribiližava piku epidemije, ali je istakao da će se, i nakon dostizanja pika, nastaviti pritisak na bolnice, posebno na intenzivnu njegu.

Plašim se da nismo još u piku. Međutim, pritisak na bolnice će se nastaviti još nekoliko nedjelja poslije pika, jer razvoj ozbiljne forme bolesti traje od deset dana do dvije nedjelje. Očekujem težak decembar, naročito za zdravstvene radnike, rekao je Ivanuša za RTS.

On je rekao da se epidemija u Srbiji raširila kao požar i da su potrebne stroge mjere i puno vremena da se ona stavi pod kontrolu.

Navodi da se zaraza širi unutar porodica, na radnom mjestu, kao i da se očekuje veliki broj Srba koji će se za praznike vratiti u domovinu da posjete svoju porodicu.

– To može predstavljati dodatan broj oboljelih, treba razmišljati u oba pravca, obezbijediti sigurnu posjetu i razmišljati kako se virus širi lokalno – rekao je on.

Naveo je da su druge zemlje, kada je broj novooboljelih bio tako veliki kao sada u Srbiji, zatvarale ugostiteljske objekte i čak uvodile policijski čas, ali da je teško reći šta bi dalo najbolje rezultate u Srbiji.

Ivanuša je istakao da klinička medicina spasava živote i da kapaciteti zdravstvenih radnika nisu bez granica.

Istakao je i da je testiranje veoma bitno i da oni koji su pozitivni, ukoliko nemaju simptome, moraju da ostanu u izolaciji kod kuće.

Kako je naveo, osoba je zarazna oko dva dana prije pojave simptoma i prvih pet dana simtpoma, kod ozbiljnije bolesnih i duže.

– Zbog toga je bitno da koristimo maske, održavamo fizičku distancu – rekao je Ivanuša i dodao da se nada da će vakcina protiv korona virusa stići što prije i da će i u Srbiju, i svuda u svijet, stići više vakcina.