Hronika

Borba za istinu i pravdu NE PRESTAJE: Transparentom "KO JE UBIO DAVIDA?" Davor Dragičević ispred PALATE PREDSJEDNIKA RS obilježio 6 godina od ubistva sina u Banjaluci

Danas se navrašava tačno 6. godina od ubistva Davida Dragičevića u Banjaluci.

Davor Dragičević drži transparent sa natpisom Ko je ubio Davida
FOTO: PRAVDA ZA DAVIDA/FACEBOOK/SCREENSHOT

Otac ubijenog mladića, Davor Dragičević danas je sa transparentom “Ko je ubio Davida?” došao pred Palatu Predsjednika RS.

Otac, majka, ali i članovi grupe Pravda za Davida u proteklim godinama su prošli golgotu.

Brutalno su proganjani, privođeni, pisane su im prijave, a slučajevi su naknadno “padali” na sudu, pa su troškove plaćali građani.

FOTO: N1/TWITTER/SCREENSHOT
FOTO: N1/TWITTER/SCREENSHOT

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Navodi o njegovom stradanju bili su oprečni.

Na prvoj konferenciji za novinare koju je 26. marta 2018. godine održalo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS (MUP RS) navedeno je da se David potukao u noći kad je nestao, potom izvršio pljačku kuće, a nakon svega upao u rijeku Crkvenu uslijed čega se utopio.

Ništa od navedenog nije dokazano, a tužilaštvo je tri mjeseca kasnije utvrdilo da se radi o slučaju ubistva.

Ni 6 godina poslije ubistva mladića nema nijedne pravosnažne sudske presude.

Jedino su do sada optuženi krim-tehničari Policijske uprave Banjaluka i to za krivično djelo sprečavanje dokazivanja, odnosno uništavanje dokaza u istrazi ubistva Davida Dragičevića.

Pročitajte još

No, pravda u ovom slučaju neće biti zadovoljena, jer zastara nastupa krajem ovog mjeseca, a krim-tehničarima se po treći put sudi ispočetka.

Nakon pres konferencije MUP Srpske sa inkriminišućim činjenicama nisu se složili Davidovi roditelji koji su istoga dana došli na Trg Krajine, te su im podršku dali i brojni građani. Tada su započela i svakodnevna okupljanja građana.

Građanski bunt je eskalirao toliko da je na pojedinim velikim protestima bilo i više od 40.000 građana iz cijele BiH koje je predvodila grupa “Pravda za Davida”, čije je aktiviste policija hapsila zbog navodnog nenajavljenog okupljanja. Održavani su protesti i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima, čak i u drugim zemljama.

FOTO: KLIX.BA/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: KLIX.BA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Okupljanja građana na Trgu Krajine trajala su sve do 30. decembra 2020. godine, nakon čega je policija zabranila proteste, jer, prema policijskim navodima, nisu imali odobrenja i učesnici su “narušavali javni red i mir”.

Dodatnu sumnju u okolnosti stradanja su podgrijala i dva obdukciona nalaza iz Banjaluke i Beograda u kome su različito tumačena vremena smrti mladića.

Davidov otac Davor Dragičević i majka Suzana Radanović tvrdili su da je njihov sin otet, mučen a potom ubijen, te da su u sve bili uključeni i policijski službenici.

Tijelo Davida Dragičevića roditelji su nakon ekshumacije sa banjalučkog Novog groblja u martu 2019. godine prenijeli u Austriju, gdje danas žive, nezadovoljni tokom istrage i brojnim pritiscima, te hapšenjima koje su trpili oni i građani koji su ih podržavali.

U međuvremenu istragu u slučaju ubistva Davida Dragičevića preuzelo je Tužilaštvo BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu