Svijet

Bratislava spremna na razgovore o vakcini "Sputnjik V"

Slovačka administracija spremna je na razgovore sa Moskvom o mogućoj upotrebi ruske vakcine protiv virusa korona "Sputnjik V" nakon što je uspješno testirana u laboratoriji u Mađarskoj.

Bratislava spremna na razgovore o vakcini "Sputnjik V"
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Slovački ministar zdravlja Vladimir Lengvarski rekao je da će razgovarati sa stručnjacima i ruskom stranom o daljem razvoju situacije po ovom pitanju.

Mađarska je ponudila Bratislavi pomoć u provjeri ruske vakcine nakon što je slovački Institut za kontrolu lijekova saopštio da nisu dobili dovoljno informacija od proizvođača “Sputnjika V” kako bi mogli da izvrše procjenu koristi i rizika.

Pročitajte još

Institut navodi da se razlikuju doze koje su dobili od Rusije i onih čiju provjeru vrši Evropska agencija za lijekove (EMA).

Ruski fond za direktne investicije nazvao je ove rezultate “lažnim vijestima” i da je slovački Instit testirao dozu u laboratoriji koja nije dio mreže odobrenih od EMA.

Fond je pozdravio rezultate mađarskih ispitivanja, a od slovačkog Instituta je zatraženo izvinjenje zbog širenja netačnih informacija o “Sputnjiku V”.

Prihvati notifikacije