Svijet

BRAZILCI BIRAJU NOVOG PREDSJEDNIKA U trci 13 kandidata, analitičari ocjenjuju da su ovo najneizvjesniji izbori u istoriji ove zemlje

U Brazilu su danas počeli opšti izbori, obilježeni gnjevom birača zbog višegodišnjih političkih i ekonomskih previranja, a na birališta su već izašla dva vodeća kandidata za predsjednika zemlje.

BRAZILCI BIRAJU NOVOG PREDSJEDNIKA U trci 13 kandidata, analitičari ocjenjuju da su ovo najneizvjesniji izbori u istoriji ove zemlje
FOTO: MARICAL/EPA

Krajnje desničarski kongresmen Žair Bolsonaru, koji u anketama prednjači po popularnosti, glasao je u Rio de Žaneiru, a novinarima je rekao da vjeruje da će osvojiti više od 50 odsto glasova te da neće biti potrebe za drugim krugom, predviđenim za 28. oktobar, prenosi AP.

https://twitter.com/andrepictures/status/1048934068023386112

Njegov glavni protivkandidat, gradonačelnik Sao Paula Fernando Hadad, glasao je u svom gradu.

Brazilci iz okolnih zgrada udarali su u šerpe i lonce pokazujući svoje neodobravanje dok je Hadad davao izjavu poslije glasanja, a istovremeno su njegove pristalice uzvikivale da će on biti novi predsjednik, pa se od zaglušujuće buke njegove riječi nisu ni čule.

Hadad je, inače, kandidat Radničke partije, čiji su kandidati pobijedili na posljednja četiri izbora za predsjednika.

Bolsonaru, prema rezultatima najnovije ankete, uživa naklonost 36 odsto birača, dok Hadada podržava 14 odsto Brazilaca.

Ukoliko na današnjim izborima nijedan od kandidata ne osvoji većinu glasova, odlučujući krug biće održan za tri nedjelje.

Birališta će biti zatvorena u 17 sati po lokalnom vremenu.

U Brazilu se danas održavaju opšti izbori predsjednički, parlamentarni i izbori za guvernere, a pravo glasa na izborima koji će odrediti politički i socijalno-ekonomski kurs najveće južnoameričke države i privrede u naredne četiri godine ima 147 miliona birača.

Brazilci biraju predsednika i potpredsjednika zemlje, guvernere svih 26 saveznih država i federalnih okruga, poslanike regionalnih parlamenata, dvije trećine gornjeg doma Nacionalnog kongresa i poslanike donjeg doma parlamenta.

U zemlji koja ima 210 miliona stanovnika, pravo glasa imaju građanii stariji od 16 godina, a glasanje je obavezno za birače uzrasta od 18-69 godina.

Inauguracija novog šefa države predviđena je za 1. januar 2019. godine.

Za mjesto predsjednika države nadmeće se 13 kandidata.

Analitičari ocjenjuju da su ovo najneizvesniji izbori u čitavoj istoriji Brazila.