Kultura

Brčaci se družili sa Isidorom Bjelicom

U Brčkom je sinoć održano književno veče sa srpskom književnicom Isidorom Bjelicom na kojoj su predstavljeni njen novi roman “Posljednji put” i knjiga “Šta žene žele”.

Brčaci se družili sa Isidorom Bjelicom
FOTO: SRNA

Bjelica je rekla da je roman “Posljednji put” njena 81. knjiga i kruna njenog rada, te da je za kratko vrijeme privukao veliku pažnju čitalaca.

Roman govori o mom boravku u Peruu, o ceremonijama, inicijacijama i svim znanjima koja sam stekla. To je priča o tri žene u toj zemlji – istakla je ona.

Bjelica je naglasila da joj je najvažnije da svojom književnošću i djelima pomaže ljudima.

Govoreći o knjizi “Šta žene žele”, Bjelica je rekla da je to prvi priručnik za ljubav na ovim prostorima na kojem je dugo radila.

Književna veče prethodila je monodrami “Šta ostaje poslije zanosa”, koja je posvećena kraljici Nataliji Obrenović, koju igra Jelica Brestovac, a po tekstu i u režiji Isidore Bjelice.

Bjelica je rekla da se ovom predstavom vratila pozorištu nakon skoro osam godina, da u njoj govori o neobrađenom dijelu srpske istorije i najomiljenijoj kraljici o kojoj se malo zna, a o kojoj je pisala u svom romanu “Kraljice serbske”.

– Odbili smo da cenzurišemo bilo šta da bi opisali pravu sudbinu srpske žene i kako se ona izborila da bude emancipovana, hrabra, majka i svoja. Zovemo je i predstava iscjeljenja, jer se ljudi kroz Nataliju Obrenović, kroz suze i smijeh zaista iscjeljuju – istakala je ona.

Književno veče i predstava upriličeni su u sali Administrativno-kulturnog centra “Patrijarh srpski Pavle”.