Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“BREGZIT” JE GUBLJENJE VREMENA I ENERGIJE Junker nezadovoljan svojim petogodišnjim mandatom

Svijet
Autor:

Foto: Julien Warnand/EPA

Žan-Klod Junker

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas da “Bregzit” predstavlja “gubljenje vremena i energije” i da je nezadovoljan zbog toga što nije mogao da iskoristi svoj petogodišnji mandat u većoj mjeri za unapređenje Unije u službi građana.

Junker je rekao u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu da ovo tijelo može da odobri samo sporazum koji je sklopljen sa Londonom prošle sedmice, nakon što dokument dobije potvrdu u britanskom parlamentu.

Sada treba da veoma pažljivo pratimo dešavanja u Vestminsteru, ali nije moguće, nije zamislivo da ovaj parlament ratifikuje sporazum prije nego što to učini Vestminster. Prvo London, pa onda Brisel i Strazbur – rekao je Junker.

On je ranije više puta rekao da žali zbog odluke Britanije da napusti EU, što je odlučeno referendumom prije tri i po godine.

– Istina je da me boli to što sam toliki dio mandata potrošio na “Bregzit”, a samo sam želio da se bavim time kako da ova unija bolje služi građanima – gubljenje vremena i gubljenje energije – rekao je Junker.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je poslanicima Evropskog parlamenta da vodi razgovore sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom o zahtjevu za produženje roka za “Bregzit” poslije 31. oktobra, kao i sa liderima ostalih 27 zemalja Unije, i da će donijeti odluku “u narednim danima”.

– “Bregzit” bez dogovora nikada neće biti naša odluka – rekao je Tusk i dobio aplauz u Evropskom parlamentu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO