Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BRIGA ZA ŽIVOTNU SREDINU Prva evropska država koja je uvela besplatan javni prevoz

Svijet
Autor:

Foto: M. Beljan/RAS Srbija

Nako višemjesečnog iščekivanja i uzbuđenja, javni prevoz u Luksemburgu sada je besplatan.

Sa populacijom od samo 614.000 stanovnika, ovo je jedna od najmanjih evropskih zemalja i ova ideja nije bez presedana, prenosi BBC.

Autobusi, tramvaji i vozovi sada su besplatni i za vožnju vam nije potrebna karta. Jedan od ciljeva ovakvog postupka jeste da umanji saobraćajne gužve, ali kritičari sve ovo doživljavaju kao čist PR.

– Vlada Luksemburga želi da postane laboratorija mobilnosti – kaže Ministar za mobilnost Fransoa Bauš, koji ukazuje na brzo rastući broj stanovnika Velikog vojvodstva, sa porastom od 40 odsto u posljednjih 20 godina.

Otprilike 200.000 radnika, što je skoro polovina radne snage u Luksembrgu, dolazi iz Belgije, Francuske i Nemačke, privučena visokim platama i bogatom ekonomijom.

Ovaj veliki dan u Luksemburgu biće u subotu obilježen koncertima na četiri željezničke stranice, kao i brojnim drugim događajima.

Markus Hese, profesor urbanih studija na luksemburškom univerztetu, kaže da je “bling bling” koji je organizovan pogrešno rješenje složenog problema. Postavlja se pitanje da li će besplatan javni prevoz zaista biti besplatan.

Javni prevoz će biti besplatan kako za stanovnike, tako i za posjetioce, sa izuzetkom onih koji odluče da putuju prvom klasom.

Cijena projekta iznosiće 41 milion evra, koliko će biti izgubljeno neplaćanjem karata za prevoz, ali će ovaj iznos biti plaćen novcem poreskih obveznika.

– Naravno, samo zato što to nazivam besplatnim prevozom, ne znači da ga niko ne plaća – kaže Bauš, koji je dio luksemburške Partije zelenih, prenosi Blic.

Ukupni trošlovi pružanja usluge su viši od 500 miliona evra, tako da Vlada smatra da je prihod od izgubljene cijene karata relativno mali. Transportno osoblje neće izgubiti posao, samo će trošiti manje vremena na provjeru karata.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO