Digitalna Srpska

Brisel pokreće istragu o aplikaciji TikTok: Dijeljenje videa ne čini dovoljno u suzbijanju negativnih uticaja na mlade

EU je najavila zvaničnu istragu u vezi sa "TikTokom" zbog navodnih kršenja njegovih obaveza u zaštiti maloljetnika na ovoj mreži, što je u skladu sa novim zakonom o nadzoru nad digitalnim sadržajem (DSA).

TikTok aplikacija
FOTO: CAROLINE BREHMAN/EPA

To je druga istraga o velikoj onlajn platformi od kada je Brisel usvojio Zakon o digitalnim uslugama. Prethodno je u decembru pokrenuta istraga o mreži Iks, čiji je vlasnik tehnološki milijarder Ilon Mask.

Brisel je posebno zabrinut zbog toga što aplikacija za dijeljenje videa možda ne čini dovoljno u suzbijanju negativnih uticaja na mlade ljude, prenio je AFP.

Ključna briga je takozvani efekat “zečije rupe”, koji se javlja kada se korisnicima isporučuju videa povezana sadržajem na osnovu algoritma, što u nekim slučajevima dovodi do opasnijeg sadržaja.

Pročitajte još

Evropska komisija brine i zbog “TikTokovih” alata za verifikaciju starosti, za koje kaže da “možda nisu razumni, proporcionalni i efikasni”, prenosi Glas Srpske.

Komisija je otvorila “formalni postupak za procjenu da li je TikTok možda prekršio” DSA u drugim oblastima, uključujući “transparentnost oglašavanja” i “pristup podacima za istraživače”, navodi se u saopštenju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu