Svijet

BRISEL UVODI SANKCIJE MINSKU Ministri EU donijeli mjere zbog GUŠENJA PROTESTA

Ministri spoljnih poslova 27 zemalja Evropske unije saglasili su se danas da pripreme listu pojedinaca u Bjelorusiji kojima će biti uvedene sankcije.

BRISEL UVODI SANKCIJE MINSKU Ministri EU donijeli mjere zbog GUŠENJA PROTESTA
FOTO: OMER MESSINGER/EPA

Ova odluka EU izazvana je nasilnim gušenjem protesta protiv navodne izborne krađe i pobjede predsjednika Aleksandra Lukašenka na prošlonedjeljnim predsjedničkim izborima, prenosi Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.

Agencija je ranije danas, uoči hitnog vanrednog sastanka EU javila da se najmanje devet zemalja članica izjasnilo za sankcije Bjelorusiji, napominjući da je potrebno da takva odluka bude donesena jednoglasno.

Poljska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija i Danska zatražile su u zajedničkom pismu da se uvedu “restriktivne mjere protiv bjeloruskih zvaničnika” odgovornih za izborne rezultate prema kojima je predsjednik Lukašenko osvojio 80 odsto glasova i za prebijanja i hapšenja učesnika građanskih protesta.

Njemačka, Austrija i Švedska već su zatražile da se odmah uvedu sankcije, što čini ukupno devet zemalja članica EU koje zahtjevaju restrikcije protiv režima predsjednika Lukašenka.

Rojters saznaje u diplomatskim krugovima u Briselu da je najveći protivnik sankcijama Mađarska, koja je već zahtjevala da se Bjelorusiji ukinu ranije sankcije.