Svijet

Britanija se oprostila od kapetana Toma: Sahranjen veteran koji je prikupio MILIONE FUNTI tokom pandemije

Kapetan ser Tom Mur, veteran iz Drugog svjetskog rata koji je prikupio milione funti za britansku zdravstvenu službu tokom pandemije korona virusa, sahranjen je danas uz najviše vojne počasti.

Britanija se oprostila od kapetana Toma: Sahranjen veteran koji je prikupio MILIONE FUNTI tokom pandemije
FOTO: SERGEANT TOM EVANS/EPA

U skladu sa trenutnim pandemijskim ograničenjima, sahrani u krematorijumu Bedford u centralnoj Engleskoj prisustvovalo je samo osam članova uže porodice pokojnika, ali je događaj prenošen na televiziji, javlja Rojters.

Murov kovčeg nosilo je šest vojnika iz Jorkširskog puka, moderne verzije ratnog njegovog puka, počasna garda ispalila je tri plotuna, a avion Daglas C-47 Dakota iz Drugog svetskog rata izveo je prelet.

Mur je umro je 2. februara od posledice Covid-19.

U žiži javnosti našao se uoči svog stotog rođendana prošle godine, kada je postavio sebi izazov da pređe 100 krugova svoje bašte da bi skupio skromnih 1.000 funti. Ipak, na kraju izazova ukupna prikupljena suma iznosila je oko 39 miliona funti.

Kraljica Elizabeta je kapetana Mura proglasila vitezom odavši mu priznanje za trud, dok je Bijela kuća nakon njegove smrti komentarisala da je “nadahnuo milione svojim životom i svojim postupcima”.