Svijet

BRITANSKI PARLAMENT SUSPENDOVAN Posljednju sjednicu obilježile uvrede i komešanje

Britanski parlament danas je zvanično suspendovan na pet sedmica, što kritičari smatraju pokušajem premijera Borisa Džonsona da obustavi debatu o Bregzitu što bi dovelo do rasta vjerovatnoće za izlazak iz EU bez dogovora, čemu se protivi većina parlamentaraca.

BRITANSKI PARLAMENT SUSPENDOVAN Posljednju sjednicu obilježile uvrede i komešanje
FOTO: TANJUG/AP

Suspendovanje parlamenta kulminiralo je neobičnim scenama, a jedna od njih je uključivala pokušaj parlamentaraca da spriječe predsjedavajućeg Predstavničkog doma ili Doma komuna Džona Berkaua da simbolično napusti fotelju.

Iako je privremena suspenzija ustavna i zakonita, većina parlamentaraca shvatila je to kao ušutkivanje Parlamenta s obzirom na to da je Džonsonov prijedlog o Bregzitu bez dogovora čak šest puta naišao na blokadu u parlamentu. Takođe, u ponedjeljak naveče britanski parlament je odbacio prijedlog vlade da organizuje prijevremene izbore.

U trenutku kada je predstavnica Doma lordova (gornjeg doma parlamenta) Sara Klark ušla u salu i zatražila prisustvo parlamentaraca i predsjedavajućeg na ceremoniji povodom suspenzije, a koju je kraljica prethodno odobrila, nastalo je komešanje.

Naime, manji broj paralmentaraca koji se protive suspenziji okružilo je Berkaua štiteći ga tako na simboličan način uz podignute papire sa riječima “ušutkan”. Takođe, Berkau je u ponedjeljak najavio da će uskoro istupiti sa funkcije.

Berkau je kazao da je suspenzija van standarda i još jednom naglasio kako odbacuje odluku Borisa Džonsona. Nakon nekoliko dobacivanja iz vladajuće partije premijera Džonsona da Berkau konačno krene ka izlazu, predsjedavajući je odbrusio kako ga ne zanima njihovo mišljenje.

Prilikom ustajanja i izlaska na ceremoniju ozvaničenja suspenzije, protivnici suspenzije su neko vrijeme ostali u sali uzvikujući “Sramota, sramota” prema paralmentarcima koji podržavaju vladu Borisa Džonsona.