Politika

Brnabić: Beograd spreman da pomogne vakcinama i ostalima u regionu

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija, osim Sjevernoj Makedoniji, spremna da pomogne i ostalim zemljama u regionu, među kojima i Republici Srpskoj, doniranjem vakcina protiv korona virusa.

Brnabić: Beograd spreman da pomogne vakcinama i ostalima u regionu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ona je navela da nije realno da Srbija donira vakcine Hrvatskoj, jer je Hrvatska članica EU, a osim toga, nije ni tražila pomoć. Mi gledamo da, ako je potrebna podrška ostalim zemljama regiona, tu smo da pomognemo. Sada je potrebna podrška i treba pomoći kada je najteže rekla je Brnabićeva za TV “Prva”.

Ona je napomenula da je Republika Srpska već dobila određenu količinu ruske vakcine “sputnjik ve”, ali da je Srbija tu da pomogne ako zatreba.

– Daćemo sve od sebe da pomognemo ukoliko bude potrebno. Sada je solidarnost najvažnija. Srbija i naš narod su poznati po toj solidarnosti. Mi ćemo imati dovoljno vakcina i one stalno stižu – rekla je Brnabićeva.

Ona je napomenula da već sutra u Srbiju stiže više od 40.000 “Fajzerovih” vakcina, te da se nada da će već od sutra početi da stiže prvi kontingent “Astra- Zeneka” vakcine, a u martu se očekuje prvi kontingent iz “Kovaks” mehanizma, tako da će u Srbiji biti sve veći izbor vakcina.

Brnabićeva je rekla da danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručuje kao donaciju Sjevernoj Makedoniji prvi kontingent više od 4.000 “Fajzerovih” vakcina od obećanih 8.000, kojima treba da se vakcinišu bar makedonski medicinski radnici koji rade u crvenim kovid zonama.

– Srbija se jako borila da dobije saglasnost od Fajzera da donira vakcine i ona je stigla sinoć kasno, a jutros oko 4.00 su krenule vakcine ka Sjevernoj Makedoniji koja je izdala uvoznu dozvolu. Tako da će danas u toj zemlji početi vakcinacija. U najtežim trenucima se poznaju prijatelji – rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, sljedeći kontingent će biti poslat za dvije sedmice, što će biti dovoljno za revakcinaciju medicinskih radnika u Sjevernoj Makedoniji.

Prihvati notifikacije