Biznis

Brnabić: Projekti vrijedni oko milijardu evra

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se u Srbiji trenutno, uz podršku Evropske investicione banke /EIB/, radi na implementaciji projekata vrijednih oko milijardu evra.

Brnabić: Projekti vrijedni oko milijardu evra
FOTO: SRNA

Brnabićeva je nakon sastanka u Beogradu sa predsjednikom EIB Vernerom Hojerom novinarima izjavila da je zahvalila toj finansijskoj instituciji za podršku, te navela da je riječ o projektima u zdravstvu, regionalnoj i lokalno-sabraćajnoj infrastrukturi, digitalizaciji i obrazovanju.

Prema njenim riječima, tu spadaju i projekti iz oblasti zaštite životne sredine i tretmana otpadnih voda, kao i podrška razvoju malih i srednjih preduzeća.

Svi projekti su izuzetno važni za građane Srbije, a na njih se, što je takođe važno, neće dugo čekati – rekla je Brnabićeva novinarima u Vladi Srbije.

Ona je navela i da je zahvaljujući EIB, Niš nedavno dobio novi Klinički centar vrijedan 50 miliona evra, da se radi na naučno-tehnološkim parkovima u više gradova, kao i na saobraćajnom povezivanju Srbije i regiona.

Brnabićeva je napomenula i da vrijednost projekata na kojima su u posljednjih deset godina radili EIB i Srbija iznosi sedam milijardi evra, što pokazuje partnerski odnos Srbije i EU, čije države članice su akcionari EIB.

Hojer je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa aktuelnom Vladom Srbije, te najavio dalju podršku raznim projektima u Srbiji.

On je rekao da se i iz stavova predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vidi da je Srbija ozbiljno shvatila sve projekte na kojima radi, te posebno pozdravio aktivnosti Srbije u oblasti digitalizacije, istakavši da je po kreativnosti ljudi u toj oblasti Srbija već na nivou EU.