Politika

Brnabićeva oštro reagovala "Pismo upućeno Zapadu je dokaz da Kurti ima podršku za podrivanje mira"

Premijer Srbije Ana Brnabić saopštila je da su pismo koje su pojedini političari uputili SAD, EU i Velikoj Britaniji i objave Ališe Kerns, Mihaela Rota i Boba Menendeza više nego dobrodošli, jer su dokaz da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti uživa punu podršku i ohrabrenje za podrivanje mira i stabilnosti na Balkanu, osnovnih ljudskih prava Srba, uz izbjegavanje primjene postignutih sporazuma.

ana brnabic
FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER

Povodom tog pisma u kojem se traži da zapadne zemlje zaštite takozvano Kosovo od Srbije, Brnabićeva je istakla da Kurti izbjegava primjenu Briselskog sporazuma, odbija da osnuje Zajednicu srpskih opština već više od 10 godina i izbjegava primjenu Ohridskog sporazuma kojim je predviđena primjena Briselskog sporazuma.

Ona je istakla da su od početka ove godine pripadnici takozvanog kosovskog bezbjednosnog aparata pucali na šest Srba i niko nije odgovarao, da je pripadnik takozvane kosovske policije koji je na Badnje veče pucao na dječaka od 11 i mladića od 21 godinu, pušten iz pritvora i sada je na slobodi.

Brnabićeva je navela na mreži Iks (nekadašnji Tviter) i da su od početka Kurtijeve administracije 2021. godine do danas nezakonito uhapšena 32 Srba, od kojih su neki bez podizanja optužnice bili u zatvoru više od 20 mjeseci uz pretrpljenu torturu, maltretiranje i svakodnevne uvrede na nacionalnoj osnovi.

Pročitajte još

Premijer Srbije ukazala je da je najupečatljiviji primjer (ne)pristrasnosti i (ne)objektivnosti onih koji su inicirali pismo to što je britanski poslanik Ališa Kerns uspjela da postane jedna od rijetkih osoba čije je izjave KFOR morao da demantuje.

– Kada je Kerns izjavila da Srpska pravoslavna crkva švercuje oružje na samoproglašeno Kosovo, KFOR je kao vojna misija NATO-a saopštio da o tome nema dokaza. Uprkos ovoj jasnoj izjavi KFOR-a, Kernsova nastavlja da ponavlja ove laži, čak i u ovom pismu. I to sumira sve što treba znati o samom pismu – navela je Brnabićeva.

Njemački dnevnik Tagesšpigel objavio je da je grupa zapadnih političara, među kojima su otvoreni albanski lobisti Bob Menendez i Mihael Rot, uputila visokom predstavniku EU Žozepu Borelju, američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i britanskom ministru spoljnih poslova Džejmsu Kleverliju pismo u kojem su zatražili oštriji pristup prema Srbiji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije