Biznis

"Potrošači traže srpske proizvode" Treći mjesec blokade Prištine na robu iz centralne Srbije

Odluka prištinskih vlasti o blokadi srpskih proizvoda ulazi u treći mjesec. Gubici su veliki, a šteta se svakodnevno uvećava.

"Potrošači traže srpske proizvode" Treći mjesec blokade Prištine na robu iz centralne Srbije
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Za RTS iz Privredne komore Srbije je potvrđeno da ona do sada iznosi bezmalo 50 miliona evra zbog čega trpe obije strane. Za sada još nema sigurnih naznaka da li će, i kada, zabrana prestati da važi.

Snežana Petrović iz Gračanice prije dva mjeseca platila je krevete u ovlašćenom “Simpovom” salonu na KiM koji joj još nisu isporučeni.

– Kontaktirala sam s vlasnikom salona više puta, on se izvinjava, ponudio je i da mi vrati novac i kaže da nije do njega jer kreveti ne mogu da stignu iz fabrike u Vranju zbog odluke o blokadi – navodi Petrovićeva.

Posljedice odluke prištinske vlade o blokadi robe proizvođača iz uže Srbije, iz dana u dan sve su osjetnije i vidljivije na policama u trgovinama, i na sjeveru Kosova i Metohije i u enklavama južno od Ibra.

Pročitajte još

– Nedostaju deterdženti, majonez… alkoholnih pića, piva i sokova poodavno nema, tu su i prehrambeni artikli, mnogo toga nedostaje”, kaže Dragan Josifić, vlasnik najvećeg srpskog marketa u Gračanici.

Potrošači traže srpske proizvode

Posljedice osjećaju i vlasnici manjih trgovina i marketa. Aca Vasić kaže da se najviše traže suhomesnati i mlječni proizvodi iz Srbije, čips, kolači i keks. Iako se trgovci trude da ponude robu iz regiona potrošači traže srpske proizvode.

– Rafovi ne mogu da stoje prazni, mi na upražnjena mesta izložimo robu proizvođača iz regiona ali kupci traže domaće i pitaju zašto nema, kada će da stigne – kaže Josifović.

Trgovci kažu da su pristupačne cijene i kvalitet kome su kupci ostali vjerni i kome vjeruju razlog zbog čega su srpski proizvodi traženiji od ostalih.

Odluku o zabrani ulaska kamiona sa srpskim registarskim oznakama na Kosovo i Metohiju na snazi je od 14. juna, a uvedena je zbog hapšenja kosovskih policajaca koji su prešli na teritoriju centralne Srbije. Budući da su oni pušteni, Priština je u međuvremenu izmijenila odluku tako što je dozvolila ulazak kamionima sa srpskim tablicama. Protok robe je i dalje zabranjen.

Osim prehrambenih artikala, građevinskog materijala na Kosmet ne stiže ni srpska štampa. Stariji sugrađani spadaju u najvjernije čitaoce dnevnih izdanja i njih je posebno pogodila ova zabrana.

Prištini se ne žuri da ukine zabranu

Jedan od posljedica nepopustljivog stava Prištine je i nedostatak lijekova i infuzionih rastvora u KBC Kosovska Mitrovica odakle su više puta upozoravali da su zalihe pri kraju.

Portparol Vlade u Prištini Prparim Krueziju izjavio je prošle nedjelje da ne treba žuriti sa ukidanjem mjera za promet robe iz centralne Srbije ali je prije nekoliko dana ukidanje zabrane u prištinskim medijima najavio Nenad Rašić, prištinski ministar za povratak i zajednice, naglasivši da je tu informaciju dobio od Aljbina Kurtija.

U međuvremenu se i albanski proizvođači žale da im ponestaje sirovina koje uglavnom na KiM stižu iz centralne Srbije.

– Meni su se lično žalili proizvođači koji mi isporučuju robu da im ponestaje ambalaže koju su pravili od sirovina iz (centralne) Srbije – navodi Dragan Josifović.

Profesorka srpskog jezika iz Gračanice Mirjana Petković kaže da Priština nastoji da bukvalno zabrani sve što može da je asocira na Srbe te da nisu u pitanju samo prehrambeni proizvodi.

– Mi već par decenija svjedočimo da se nastoji da se ugasi srpska riječ, zgaženi smo od strane moćnika iz bijelog svijeta koji imaju svoje alatke ovde u vidu gospode koja zabranjuje – kaže Petkovićeva.

– Ne smeju da zaborave da i iz blata i prašine i ako trenutno ne čitamo jer su nam i štampa i knjige zabranjeni mi ipak Božjom promišlju znamo da blato i prašina i te kako daju vid – naglašava Petkovićeva.

Privredne komore i udruženja pozvali su na ukidanje zabrane. Prethodno su poziv više puta ponovile Evropska unija i SAD. Trpe obije strane, a naznaka da će zabrana biti ukinuta za sada još nema.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu