Hronika

BRUKA PRAVOSUĐA SRPSKE Predmet protiv optuženih za uništavanje dokaza u slučaju DAVID DRAGIČEVIĆ odlazi u apsolutnu zastaru, DRAMA I NA DANAŠNJEM ROČIŠTU

Banjalučko tužilaštvo, ali i kompletno pravosuđe Republike Srpske nisu uspjeli za šest godina okončati predmet protiv dvojice kriminalističkih tehničara PU Banjaluka Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka optuženih za uništavanje dokaza u slučaju David Dragičević, pa će cijeli slučaj otići u apsolutnu zastaru, saznaje Srpskainfo.

BRUKA PRAVOSUĐA SRPSKE Predmet protiv optuženih za uništavanje dokaza u slučaju DAVID DRAGIČEVIĆ odlazi u apsolutnu zastaru, DRAMA I NA DANAŠNJEM ROČIŠTU
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Krivično djelo za koje se terete optuženi izvršeno je u martu 2018. godine, a u martu ove godine navršiće se tačno 6 godina, što po zakonu znači da ovaj predmet ide u apsolutnu zastaru.

Drugim riječima, da se ovo izbjegne prvostepeni sud treba po treći put donijeti presudu, koju Okružni sud u Banjaluci treba učiniti pravosnažnom do 25. marta, što je gotovo nemoguće.

FOTO: N1/TWITTER/SCREENSHOT
FOTO: N1/TWITTER/SCREENSHOT

Kako je moguće da banjalučko Okružno javno tužilaštvo i nadležni sudovi ni za 6 godina nisu pravosnažno okončali ovaj predmet koji je bio od izuzetnog interesovanja javnosti, jer je povezan sa ubistvom Davida Dragičevića nikada se neće ni saznati, jer apsolutno niko neće snositi bilo kakvu odgovornost.

Ono što se zna, to je da je optužnica protiv Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka podignuta u septembru 2018. godine, dakle 6 mjeseci nakon izvršenja krivičnog djela.

Pročitajte još

Optuženi su se o krivici izjasnili u decembru 2018, odnosno januaru 2019. godine.

Suđenje je počelo u aprilu 2021. godine, a prva presuda donesena je u januaru 2022. godine. Godinu dana kasnije, Okružni sud u Banjaluci je prvi put ukinuo oslobađajuću presudu, a u januaru ove godine i po drugi put je ukinuo još jednu oslobađajuću presudu.

I dok je osnovni sud u oba navrata utvrdio da nema dokaza da se optuženi oglase krivima, okružni sud je obje presude ukinuo navodeći da prvostepeni sud nije pravilno cijenio sve izvedene dokaze tužilaštva.

Očigledno je da nešto ne štima u pravosuđu Srpske, pa će najdeblji kraj izvući onaj sudija u čijim rukama bude predmet u trenutku njegove zastare. Taj sudija će morati detaljno objasniti odgovor na pitanje zašto!

Treće suđenje

U Osnovnom sudu u Banjaluci danas je počelo ponovljeno suđenje, a odbrana optuženog Zorana Bošnjaka, odnosno advokat Damir Alagić zatražio je izuzeće postupajućeg tužioca Dalibora Vreće.

Razlog je taj što odbrana planira saslušati tužioca kao svjedoka na okolnosti nestanka dokaza, odnosno bokserica.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Tužilac Vrećo je zatim tražio od sudije da nastavak suđenja zakaže odmah danas, ali sa odgodom od dva časa kako bi OJT Banjaluka, odnosno glavni tužilac donio odluku o zahtjevu odbrane.

Međutim, sudija Radmila Medaković je ostavljeni rok od dva časa ocijenila neozbiljnim i nastavak suđenja zakazala za 4. mart.

Odbrana je osim tužioca Vreće, predložila i saslušanje novih svjedoka, ali o svemu će sud donijeti odluku na nastavku ročišta.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka Marijancu i Bošnjaku na teret stavlja da su bacili bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije, skinute s tijela Davida Dragičevića i prebačene u depozit PU Banjaluka u prostoriju za sušenje predmeta, gdje su nestale. To su, kako se navodi u optužnici, učinili u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje eventualnih bioloških tragova.

Poligraf

Advokat Damir Alagić istakao je da je njegov klijent Zoran Bošnjak prošao poligrafsko ispitivanje u Federalnoj upravi policije.

Pojasnio je da je testiranje rađeno po nalogu Tužilaštva BiH u istrazi koja se vodi u predmetu David Dragičević..

Alagić je dodao da je u ovom slučaju naredba za preuzimanje predmeta iz depozita datirana na 18. maj 2018. godine, a inspektor Mirko Živković je dokaze izuzeo 15. maja te godine.

– Zatim je 22. maja 2018. vreća sa dokazima iz Zavoda za sudsku medicinu RS vraćena uz objašnjenje da im je dostavljena greškom. Jedinica za forenziku MUP-a RS je 24. maja navela da u popisu dokaza od 18. maja nedostaju bokserice-pojasnio je Alagić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu