Svijet

Brutalno tukli dječake jer su govorili ekavicom: Među napadačima iz Vukovara je i navijač koji je bio u grčkom zatvoru

Šef vukovarske policije Vlado Božić potvrdio je hapšenje napadača na maloljetnike u centru Vukovara koji se dogodio u subotu uveče, na pravoslavni Badnji dan, i otkrio da su oni pronađeni u jednom apartmanu, ali i da je jedan još u bjekstvu.

policija hrvatske
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

U potrazi za osobama koje se povezuju s ovim krivičnim djelom učestvovali su svi rodovi vukovarske policije. Zatekli smo ih u apartmanu u Vukovaru, privedeni su u policijsku stanicu, gdje je u toku kriminalističko istraživanje. Za jednim se još traga – rekao je Božić za hrvatski RTL.

Dodao je da su svi oni od ranije poznati policiji i da su prijavljivani za više krivičnih djela i prekršaja.

Pročitajte još

– Pogotovo s krivičnim djelima sa elementima nasilja, između ostalog i tučnjava. Utvrđeno je da pripadaju određenoj navijačkoj grupi”, potvrdio je Božić”, neželeći da precizira da je riječ o pripadnicima navijačke grupe Bed Blu Bojsa (BBB).

Prema nekim tvrdnjama, prenijeli su hrvatski mediji, riječ je upravo o pripadnicima ove navijačke grupe među kojima, kako kažu, ima i onih koji su bili u grčkim zatvorima zbog incidenata od prošlog ljeta u kojima je stradao jedan navijač grčkog AEK.

Božić nije želio da otkrije ni motiv ovog napada na grupu maloljetnika, iako je otac jednog od pretučenih dječaka rekao da su deca napadnuta zbog toga što su govorili ekavicom i da su ih pitali da li su “delije” ili “grobari”.

– Motiv ovog krivičnog djela još uvijek je predmet kriminalističkog istraživanja –  rekao je kratko Božić.

On je komentarisao najavu roditelja pretučene dece da će se u subotu okupiti na protestu kako bi se ovakvim situacijama stalo na kraj i dodao da okupljanje nije najavljeno, a ako do njega dođe nada se, kaže, da će proteći u miru i bez incidenata.

Na pitanje da li roditelji mogu da puštaju decu da slobodno šetaju Vukovarom, Božić tvrdi da je sigurnost zagarantovana.

Hrvatski mediji su ranije prenijeli da je grupa navijača BBB pretukla grupu maloletnika u Vukovaru od kojih su neki zadobili teže povrede i hospitalizovani su. Dvojica maloljetnika je zadobilo teže povrede i transportovani su u KBC Osijek na dalje liječenje, a jedan od njih, prema pisanju medija, ima frakturu lobanje.

Predstavnici vlasti, među kojima je i premijer Andrej Plenković, osudili su ovaj monstruozni događaj i zatražili rasvetljavanje slučaja.

Zagrebački Jutarnji list piše da u Vukovaru vlada bezakonje, a život se, kažu, odvija po pravilima bandi.

– Zna se ko je za to kriv. Očito je, policija u Vukovaru ne štiti građane, sudovi ne kažnjavaju kriminalce. Tamo vlada bezakonje – piše list.

Autor teksta Boris Vlašić kaže da roditelji vukovarske djece imaju pravo.

– Ekipa koja je pretukla njihovu petnaestogodišnju djecu nisu ‘naši dečki’. ‘Naši dečki’ nikada ne mogu biti ulični razbijači, gangsteri u usponu koji će maltretirati ljude na ulicama, ograničavati kretanje i tući prolaznike. To su kriminalci –  navodi autor.

Podršku protestu roditelja pretučenih maloljetnika najavljen za subotu, podržali su juče na konferenciji za novinare predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac i poslanik Boris Milošević.

Pupovac je rekao da je Vlada malo učinila da spriječi ovakva dešavanja i podsjetio na Kolonu sjećanja povodom prošlogodišnjeg Dana sjećanja na vukovarsku žrtvu, koju su predvodili pripadnici HOS, poznati po promovisanju ustaških simbola. Takođe je podsjetio da je pripadnicima SDS S prošle godine bilo zabranjeno na tradicionalno polože vijenac u Dunav za sve žrtve proteklog rata.

Gradonačelnik Vukovara je Ivan Penava, koji je i lider opozicionog Domovinskog pokreta, značajno je popravio rejting ove političke opcije uoči ovogodišnjih parlamentarnih izbora upravo na mržnji prema Srbima i svemu srpskom.

– Vukovar je grad koji jako dobro pamti kako izgleda nasilje i kako se živi pod terorom i teško da se od bilo koga može očekivati da pristane da živi s nasiljem u svom kvartu – piše, između ostalog, Jutarnji list.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu