Digitalna Srpska

BRŽI I TAČNIJI Firma dala četbotu da obavlja posao koji je radilo 700 ljudi

Klarna, kompanija koja nudi uslugu “kupi sada, plati kasnije”, kaže da njihov četbot koji koristi vještačku inteligenciju odradi dvije trećine upita korisničkoj službi.

BRŽI I TAČNIJI Firma dala četbotu da obavlja posao koji je radilo 700 ljudi
FOTO: ETIENNE LAURENT/EPA

Iz kopanije, koja omogućava kupcima koji kupuju preko interneta da kupe proizvode na odloženo plaćanje, dodaju da četbot time može odraditi posao 700 agenata s punim radnim vremenom.

Švedski fintek, koji ima 150 miliona korisnika širom svijeta, sarađivala je s OpenAI-jem, kompanijom koja stoji iza četbota ChatGPT, kako bi izradila AI pomoćnika za razgovore s korisničkom službom u aplikaciji. U prvih mjesec dana četbot je odradio 2,3 miliona razgovora, a Klarna procijenjuje da će im ove godine povećati profit za 40 miliona dolara.

Sebastian Siemiatkovski, suosnivač i izvršni direktor Klarne kaže da je proboj na području vještačke inteligencije omogućio “vrhunska iskustva za naše klijente po boljim cijenama, zanimljivije izazove za naše zaposlene i bolje povrate za naše investitore”.

Pročitajte još

Nevjerovatno smo uzbuđeni zbog ovog lansiranja, ali ono takođe naglašava duboki utičaj koji će AI imati na društvo – dodaje Siemiatkovski.

Kupci trenutno i dalje mogu odabrati da razgovaraju s pravom osobom, a Klarna uvjerava da efikasnost njihovog četbota neće dovesti do otpuštanja unutar komapnije. Ističu da su prošle godine prošili svoje partnerstvo s spoljnim kompanijama koje obrađuju korisničke upite.

Rast popularnosti vještačke inteligencije izazvao je zabrinutost oko potencijalnog uticaja koji bi ona mogla imati na radna mjesta, piše londonski Tajms. U septembru prošle godine izvršni direktor britanske telekomunikacijske kompanije BT najavio je da će se ukinuti oko 10.000 radnih mesta jer grupa sve više uvodi automatizaciju i digitalizaciju iz novih tehnologija.

Klarna kaže da četbot parira ljudskim agentima po pitanju zadovoljstva korisnika, a da upite rješava mnogo brže. Tipični zahtjev rješava za manje od dvije minute, dok ljudskom agentu u prosjeku treba 11 minuta. Četbot je istovremeno precizniji, što je uzrokovalo pad ponovnih upita za 25 odsto.

Četbot može riješiti upite o povratu novca, vraćanju proizvoda, razne probleme s plaćanjima, sporove i netačnosti u računu. Dostupan je u 23 zemlje, a govori 35 različitih jezika, piše Telegram.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije