Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BUDITE OPREZNI Sajberkriminal raste u vrijeme pandemije korona virusa

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Za vreme pandemije COVID-19, kriminalci su brzo iskoristili mogućnosti za iskorišćavanje krize prilagodivši svoje djelovanje i uključivši se u nove kriminalne aktivnosti, saopštio je danas Evropol.

Sajberkriminalci su bili među najsposobnijima u iskorišćavanju pandemije.

Kako se navodi u saopštenju, prijetnja od sajberkriminala tokom krize je dinamična i ima potencijal za daljnje povećanje.

Sa rekordnim brojem potencijalnih žrtava koje ostaju kod kuće i koriste internetske servise širom EU, načini za sajberkriminalce koji žele da iskoriste nove prilike i ranjivost su se umnožili.

Evropol prati uticaj pandemije COVID-19 na sajberkriminal od samog početka i objavio je ažuriranu procenu prijetnji o mogućem daljem razvoju dogadaja u ovoj oblasti kriminala.

Ova pandemija otkriva najbolje, ali nažalost i najgore u čovjeku, navela je izvršna direktorka Evropola Katrin de Bol.

S obzirom da veliki broje ljudi koji rade od kuće, često sa zastarjelim bezbjednosnim sistemima, sajberkriminalci iskorišćavaju priliku da iskoriste ovu nadrealnu situaciju i još više se fokusiraju na sajberkriminalne aktivnosti, istakla je De Bolova.

Prema njenim riječima, ovim izveštajem Evropol želi da upozori pojedince, kompanije, javne institucije i druge organizacije na ove kriminalne aktivnosti

Ona je dodala da bi, takođe, željela da skrene posebnu pažnju na najugroženije među žrtvama jer postoji porast seksualnog zlostavljanja djece na mreži.

Evropol ulaže resurse i kapacitete da podrži države članice u borbi protiv sajberkriminala tokom ove teške situacije, istakla je Katrin de Bol.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO