Svijet

BUJICE SE SLIJEVALE NIZ ULICE Hibridna oluja iz Grčke pogodila Dalmaciju (VIDEO)

Četvrtak u Dalmaciji prolazi u znaku pravog ljetnog vremena. Temperature vazduha su izuzetno visoke za ovaj dio godine i ponegdje dosežu 33 stepena Celzijusa, što je na granici rekordnih datumskih vrijednosti.

BUJICE SE SLIJEVALE NIZ ULICE Hibridna oluja iz Grčke pogodila Dalmaciju (VIDEO)
FOTO: UNIVERSO NEWS1ВАНЗЕМАЉАЦ/TWITTER/YOUTUBE

Dok je u većini predjela i danas suvo, u popodnevnim satima u Dalmatinskoj zagori, od Knina preko Cetinske krajine do Zabiokovlja, bilo je mjestimičnih grmljavinskih pljuskova, javlja Dalmacija Danas.

Prema podacima mreže stanica Pljusak.com, u Glavini Donjoj (Imotski) do 15 sati palo je 18 litara kiše po kvadratnom metru. U Zadvarju je u kratko vrijeme palo 12 litara kiše po kvadratnom metru, u Hrvacama 2, Rudi i Šestanovcu 1 litra…

Obilna kiša u Marini. Video: Jure Radić

Obilna kiša u Marini. Video: Jure Radić

Posted by Crometeo on Thursday, September 17, 2020

Crometeo javlja da su obilne oborine u okolici Zadvarja pale u svega desetak minuta, što je stvorilo lokalne bujice. Pljuskovi su mogući još nekoliko sati, a onda će ostatak dana prevladavati suvo vrijeme. Noćas će duvati bura, koja se može očekivati i sutra, i to kao umjerena do pojačana.

Današnja mestimična oblačnost nad Dalmacijom povezana je s prisutnošću vantropskog sastava, odnosno mediteranskog uragana koji se trenutno nalazi i jača nad Jonskim morem. Hibridna oluja se zove Medikejn i sljedeća 24 sata doneće ekstremno vrijeme dijelovima Grčke, prenosi Index.hr.

Prosječna brzina vjetra sustava Cassilda je 110 km/h. Još 10 i imat će ekvivalent uragana prve kategorije. To bi se trebalo dogoditi večeras…

Posted by Crometeo on Thursday, September 17, 2020

Estofex tako predviđa da će u pojedinim dijelovima Grčke pasti do 400 litara kiše po kvadratnom metru, što će donijeti poplave. Prosječna brzina vjetra koja se očekuje je 120 km/h, a udari bi mogli da dostignu i ekstremnih 200 km/h. Ovakva oluja odgovara uraganu prve kategorije.

Upozorenja za dijelove Hrvatske

Za dijelove Hrvatske izdata su upozorenja meteoalarma zbog mogućeg nevremena. U četvrtak je narandžastom bojom upozorenja na kartu prikazana opasnost za Kvarner i Velebitski kanal, a u petak i za riječku regiju.