Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BURNO AMERIČKO PROLJEĆE Od korone preminulo 100.000 osoba, rasni nemiri, 40 miliona nezaposlenih

Svijet
Autor:

Foto: ETIENNE LAURENT/EPA

Sjedinjene Američke Države su za samo tri mjeseca, od marta do maja, okrenule geopolitiku svijeta, sa nesagledivim posljedicama koje trenutno ni najhrabriji analitičari nisu spremni da prognoziraju.

Čini se da se SAD nalaze na prekretnici, piše Gardijan. Nemiri koji su zahvatili zemlju mogu biti kraj za predsednika Donalda Trampa, a mogu i drastično da povećaju njegovu moć.

Ovo su tri udarna talasa krize koja je pogodila Ameriku snagom atomske bombe.

100.000 žrtava korone

Bilans razorne pandemije korona virusa u Americi je zastrašujući. Otkako je u februaru registriran prvi smrtni slučaj i zemlji, od korone je umrlo više od 106.000 ljudi, što prosječno iznosi oko 900 umrlih dnevno. Skoro 80 odsto svih smrtnih slučajeva dogodilo se među populacijom starijih od 65 godina.

Prema statistici, Amerika prednjači u svijetu po broju pozitivnih slučajeva, kao i po broju preminulih, koji je skoro tri puta veći nego u Velikoj Britaniji, koja je po tome na drugom mjestu, sa oko 39.000 umrlih.

Broj preminulih od koronavirusa premašio je ukupan broj Amerikanaca koji su poginuli u ratovima u Vijetnamu (više od 58.000), Južnoj Koreji (gotovo 37.000), Iraku (4.431) i Avganistanu (2.445).

Broj žrtava je i oko 35 puta veći od broja nastradalih u terorističnom napadu 11. septembra 2001. godine, kolektivnoj traumi od koje se Amerikanci ni danas nisu oporavili, prenosi Avaz.

40 miliona nezaposlenih

Svijet je prošlog mjeseca nagađao da li će broj onih koji u Americi traže pomoć države zbog gubitka posla, nadmašiti surovu cifru od 40 miliona. To se i desilo prošle sedmice kada je zahtjeve za naknadu za nezaposlene podnijelo još 2,1 miliona ljudi.

Na taj način, nezaposlenost u zemlji premašila je stopu od 15 odsto. Prema prošlosedmičnom zvaničnom izvještaju, bez posla je svaki četvrti radno sposobni građanin. Ovaj istorijski rekord desio se za svega 10 sedmica.

Rasni nemiri

Derek Šovin, policajac iz Mineapolisa, skoro devet minuta je klečao na vratu nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda, koga je prethodno priveo na ulici.

Flojd je preminuo u bolnici, a protesti protiv rasizma koji su posljedično zahvatili Ameriku prerasli su najveće od 1968. godine.

Svake noći protekle sedmice gorjelo je oko 140 gradova širom zemlje. Bijesna masa razbijala je izloge, palila objekte i automobile, a policija je odgovorila gumenim ili pravim mecima i suzavcem. Tramp prijeti primjenom veće sile.

Nemire je pripisao grupi “ljevičarskih anarhista”, a komentar na scene policijske brutalnosti je izostao.

Za sadam dana nereda uhapšeno je više od 7.200 ljudi. Prijavljeni su i brojni smrtni slučajevi čije će okolnosti tek biti ispitane.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO