Politika

Bursaćeva poručuje “Većina argumenata u interpelaciji NISU U DOMENU rada Savjeta ministara”

Šef Kluba poslanika SNSD Snježana Novaković Bursać je tokom rasprave o interpelaciji grupe poslanika ukazala da većina iznesenih argumenata o navodnom neradu Savjeta ministara po Ustavu ne spada u domen njegovog rada.

Bursaćeva poručuje “Većina argumenata u interpelaciji NISU U DOMENU rada Savjeta ministara”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ona je istakla da je interpelacija iskorištena da bi opozicione partije saopštile svoju listu želja.

– To je njihovo pravo. Osjećam dužnost da ukažem da se obrazlaganjem interpelacije i navođenjem takozvanih argumenata odstupilo od nečeg šta je u svari suštinski uloga i nadležnost Savjeta ministara. To bih nazvala set želja i ideja o tome šta bi trebao Savjet ministara da radi, a što svi znamo da, prema ustavnom uređenju ove zemlje, to nije nadležnost – ukazala je Bursaćeva.

Bursaćeva je rekla da su pominjane javne zdravstvene mjere, podrška određenim sektorima privrede, ali da većina ne spada u domen i nadležnost rada Savjeta ministra.

– Kada je riječ o sektoru zdravstva, on je u okviru Ministarstva civilnih poslova, naravno podržan od kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara, uradio sve što je mogao i što mu je bio zadatak – navela je Bursaćeva.

Pročitajte još

Ona je rekla da se tokom obrazlaganja interpelacije ništa novo nije čulo, te da je ona u ime SNSD dužna da upozori javnost da je iskorištena prilika da se priča o onom što neko zamišlja da Savjet ministra treba da uradi.

Kada je riječ o nabavci vakcina, Bursaćeva je ukazala da je jedna grupa javnih radnika pokazala licemjerstvo podsjećajući da su se krajem prošle godine, kada se moglo organizovanije pristupiti tržištima i proizvođačima, u Sarajevu takmičili ko će prije nešto loše da kaže o njima, što je BiH dovelo u nezavidan položaj.

– Pazim se jako na ono što izgovaram kada je u pitanju javno zdravstvo, smrtnost jer je riječ o temi kojom je jako lako manipulisati. Ono što je SNSD imao za zadatak, da radi na različitim nivoima vlasti, potrudio se da uradi maksimalno, tako da u Republici Srpskoj masovna vakcinacija ide, mada ne dinamikom kojom želimo – rekla je Bursaćeva.

Bursaćeva je, kada je riječ o podršci određenim sektorima privrede, navela da SNSD zagovara da se to radi kako je Ustavom predviđeno.

– Zagovaramo da se porezi maksimalno prikupe i distribuiraju tamo gdje su najveće potrebe. Imate pravo, i ne sporim, da zagovarate smjene i koješta, ali vam politički neću dozvoliti da inputirate nadležnosti koje nekome ne pripadaju”, rekla je Bursaćeva.

Šef Kluba SDP BiH Saša Magazinović je tokom rasprave o interpelaciji o radu Savjeta ministara kao primjer lošeg rada naveo da još nije legalizovana upotreba marihuane u medicinske svrhe iako se, kako je rekao, svi slažu o potrebi donošenja ovog zakonskog akta.

Poslanik Kluba Naše stranke Damir Arnaut ukazao je na problem nabavke vakcina i rekao da Savjet ministara nije ispunio plan rada zbog malog broja zakona koji upućuje u parlamentarnu proceduru.

Poslanik PDP Branislav Borenović rekao je da ga interesuje inicijativa koja je usvojena u Predstavničkom domu, koja se odnosi na izmjenu Zakona o PDV i zaduženje Savjet ministara da sačini zakonsko rješenje o smanjivanju stope PDV sa 17 na pet odsto u oblasti turizma i saobraćaja, koje su najviše pogođene virusom korona.

Mirjana Marinković Lepić iz Kluba Naša stranka smatra da Savjet ministara na početku pandemije nije davao odgovarajuća rješenja kada je riječ o povratku građana BiH u zemlju.

Interpelaciju, kojom je zatraženo otvaranje rasprave o radu Savjeta ministara, uputili su poslanici Predrag Kojović, Nermin Nikšić, Aida Baručija, Saša Magazinović, Nada Mladina, Zukan Helez, Mirjana Marinković Lepić i Damir Arnaut.

Poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kojović je, objašnjavajući podnesenu interpelaciju o radu Savjeta ministara, istakao da je to jedan od alata kojim se ministri podstiču da rade više.

Kojović je, objašnjavajući podnesenu interpelaciju, rekao da je riječ o prvoj interpelaciji podnesenoj Parlamentarnoj skuštini BiH, što, kako kaže, samo po sebi pokazuje ozbiljnost situacije.

– Interpelacijom se otvara rasprava o radu Savjeta ministara u cjelini ili pojedinačnim odlukama ministarstava – rekao je Kojović i naveo da je Savjet ministara u 16 mjeseci u proceduru uputio sedam zakona, dok je u istom periodu 11 opozicionih poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predložilo 19 zakona.

Prema njegovim riječima, samo jedan od sedam zakona se o odnosi na borbu protiv pandemije korona virusa, i to, kako je naveo, indirektno, jer se njime reguliše rad pravosudnih institucija u vanrednim okolnostima.

Poslanik Naše stranke smatra i da prošlogodišnji budžet BiH na kojem je zasnovano privremeno finansiranje u ovoj godini nije imao dovoljno predviđenih sredstava za odgovor na izazove pandemije, a da je većina vakcina protiv virusa korona koje su stigle – došlo u BiH zahvaljujući susjednim zemljama.

On je ukazao i da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković nije nijednom nakon imenovanja prisustvovala sjednici Predstavničkog doma, niti je odgovorila ni na jedno pitanje poslanika, kao ni izborila ni za jednu nabavku vakcina.

Kojović je pozvao predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju da podnese ostavku kako bi, kako je rekao, pokazao ozbiljnost strankama koje čine parlamentarnu većinu i spriječio da u parlamentu padaju zakoni.

Savjet ministara ovlastio je Tegeltiju da na sjednici Predstavničkog doma usmeno odgovori na interpelaciju grupe poslanika u vezi sa odgovorom Savjeta ministara na krizu izazvanu virusom korona.  

Oni koji se deklarišu kao građanska opcija ne žele da osude Izetbegovićeve istupe

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Snježana Novaković Bursać

Šef Kluba SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je danas da je indikativno da stranke koje se predstavljaju građanskim i multietničkim, nemaju dovoljno hrabrosti ni da uvrste na dnevni red, a pogotovo da se izjašnjavaju o prijedlogu deklaracije kojom se osuđuju istupi lidera SDA Bakira Izetbegovića, koju je predložio poslanik DNS Nenad Nešić.

Nije nas iznenadilo, ali je dobro ukazati na tu lažnu politiku i nedostatak hrabrosti da se otkloni od te politike SDA, a pogotovo da se otvoreno pristupi određenim pitanjima i da se raspetljaju krupna politička pitanja, rekla je Bursaćeva novinarima.

Komentarišući zahtjeve da SNSD napusti “koaliciju” sa SDA, Bursaćeva je rekla da SNSD nije u koaliciji sa SDA nego da samo zajedno formiraju Savjet ministara na bazi izbornih rezultata zajedno sa HDZ s obzirom da su te stranke dobile najveću podršku u okviru naroda koji predstavljaju.

– To je naš princip. Mi ovdje ne pravimo koaliciju niti u njih ulazimo niti iz njih možemo izaći – rekla je ona.

Osrćući se na interpelaciju grupe poslanika koja se bavila radom Sajeta ministara, Bursaćeva je rekla da je to pokušaj grupe poslanika koji ne formiraju Savjet ministara da pričaju o svemu i svačemu.

– Ono što je opasno jeste da se sa takvim strankama određene stranke iz Republike Srpske igraju i pričaju o nekim budućim koalicijama. Suština njihove kritike je spisak njihovih pustih želja o nadležnostima koje ne pripadaju Savjetu ministara i zajedničkim organima – rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da je opasna pričao o koalicijama i pravljenju nekakvih zajedničkih frontova sa strankama koje nisu imale argument o tome šta to Savjet ministara nije uradio.

– Javno zdravstvo i nabavka vakcina su isključiva nadležnost entiteta. Sve je opoziciona priča koja dok je nas neće biti realizovana – navela je Bursaćeva.

Odgovarajući na pitanje zbog čega u Interesornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva nisu imenovani članovi iz Centralne izborne komisije, Bursaćeva je rekla da mnogi članovi CIK u svojim biografijama nemaju kvalifikacije da uzmu učešće u tom radnom tijelu.

– Nemaju nikakvo iskustvo u toj oblasti, a kada se tome doda i politička pripadnost potpuno su sami sebe diskvalifikovali iz učešća što su učinili oni koji su ih nezakonito izabrali – rekla je šef Kluba SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

Prihvati notifikacije