Digitalna Srpska

Sve zbog zanimljivog internet domena: Malo tropsko ostrvo zarađuje milione dolara

Ostrvo Angvila bi ove godine moglo da zaradi desetine miliona dolara samo od svog internet domena koji se završava sa .AI.

Vještačka inteligencija četgpt
FOTO: WU HAO/EPA

Angvila se nalazi u Malim Antilima, ima oko 13.500 stanovnika i veoma popularan domen, čija ekstenzija je AI, odnosno skraćenica za vještačku inteligenciju (artificial intelligence).

Taj domen ono posjeduje od devedesetih godina prošlog vijeka, međutim tek skoro je on postao “vruća roba”, a posebno od kraja prošle godine kada je interesovanje za vještačku inteligenciju i .AI domen buknulo poslije lansiranja ČetGTP.

Pročitajte još

Iz tog razloga sve više tehnoloških startapova ali i velikih i poznatih IT kompanija (uključujući i Gugl i Majkrosoft) registruje .AI domene kako bi na svoje sajtove privuklo posjetioce zainteresovane za vještačku inteligenciju.

Prošle godine se broj registracija angvilskog domena udvostručio na 287.432, a ove godine očekuje se još veći rast broja njegovih korisnika koji bi, prema procjenama tamošnjeg registra nacionalnog internet domena, mogao donijeti prihode od 25 miliona do 30 miliona dolara.

Koliko je ovo veliki novac za Angvilu pokazuje podatak da je BDP cijelog ostrva u 2021. godini iznosio 300 miliona dolara, piše b92.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije