Hronika

ČABA DER BIO SREĆAN ŠTO GA POLICIJA HAPSI Ovo je hladnokrvni ubica rekao kada su došli da ga vode u zatvor

Mislio sam da ste kriminalci i da ste došli da me ubijete. Drago mi je što ste policajci. Radite svoj posao, znam zašto ste došli, svjestan sam da sam završio karijeru.

ČABA DER BIO SREĆAN ŠTO GA POLICIJA HAPSI Ovo je hladnokrvni ubica rekao kada su došli da ga vode u zatvor
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Obo je navodno plaćeni ubica Čaba Der (38) iz Čantavira kod Subotice rekao češkim inspektorima koji su ga uhapsili 1. marta u hotelu “Amadeus” u Pragu zbog hladnokrvnih ubistava koje je počinio u Mađarskoj, Holandiji i Srbiji u proteklih nekoliko mjeseci.

Izvor čeških medija detaljno je opisao kako je izgledalo hapšenje najtraženijeg profesionalnog ubice, koga su mediji prozvali “nasmijani ubica” zbog toga što se osmjehivao prilikom likvidacija.

Plan je bio da policija uđe u njegovu sobu i uhapsi ga, ali je on neopaženo izašao iz sobe i otišao da se prošeta. Međutim, na recepciji je bilo nekoliko inspektora u civilu koji su glumili turiste. Kada su primjetili osumnjičenog, čim je ušao u hotel, za nekoliko sekundi su, na vođin znak, krenuli u akciju – rekao je izvor čeških medija i dodao da su oni još u decembru 2018. od mađarskih kolega dobili informacije o ovom opasnom kriminalcu, te da su ga desetak dana prije hapšenja locirali.

Policajac koji je učestvovao u hapšenju Dera rekao je tamošnjim medijima da su on i njegove kolege bili iznenađeni njegovom smirenošću i saradnjom.

– Kada su mu kolege u civilu prišle, on je preblijedio, vidjelo se da mu nije svejedno. Ubrzo nam je objasnio da je u prvom trenutku mislio da smo članovi suprotstavljene kriminalne grupe i da smo došli da ga ubijemo. Kada je shvatio da je u toku policijska akcija i da je zapravo uhapšen, ponašao se korektno i nije se opirao. Vidjelo se da mu je laknulo, čak se i osmjehivao. Rekao je da poštuje našu vlast i da zna zbog čega smo došli. Takođe, rekao je da je svjestan činjenice da je gotov – istakao je policajac.

Sagovornik čeških medija navodi da je Der kod sebe imao lažna dokumenta vrhunskog kvaliteta.

– Njegov falsifikovani pasoš je toliko verna kopija da redovnom kontrolom policijskih službenika ne bi bilo moguće utvrditi da je u pitanju lažni dokument – rekao je izvor čeških medija.

Sastanak u Hagu

Prije odluke čeških vlasti kome će izručiti plaćenog ubicu Čabu Dera, biće održan multilateralni sastanak predstavnika država koje su za njim raspisale potjernicu i traže njegovo izručenje. Sastanak će biti održan u Hagu, u Holandiji, u narednom periodu, a pored predstavnika Srbije, na njemu će učestvovati predstavnici Mađarske, Holandije i Španije, kao i Češke na čijoj je teritoriji uhapšen.

(Kurir)