Svijet

ČEKA ODOBRENJE SZO Kluge ne isključuje mogućnost da primi vakcinu Sputnjik V

Direktor Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, Hans Kluge, ne isključuje mogućnost da će prihvatiti ponudu da primi rusku vakcinu "Sputnjik V", onda kada ona dobije odobrenje SZO.

ČEKA ODOBRENJE SZO Kluge ne isključuje mogućnost da primi vakcinu Sputnjik V
FOTO: IDA GULDBAEK ARENTSEN/EPA

Odgovorajući na pitanje novinara agencije TAS, da li će prihvatiti ponudu ruskog predsjednika Vladimira Putina da primi vakcinu “Sputnjik V”, Kluge je rekao da je moguće da će se to desiti, onda kada vakcina bude dobila dozvolu SZO.

Kluge se Putinu zahvalio na ponudi i istakao da je ona veoma važna, jer je i zaposlenima u organizacijama Ujedinjenih nacija vakcina potrebna isto kao i svima ostalima.

Direktor Regionalne kancelarije SZO za Evropu visoko je ocijenio Putinov govor na Generalnoj skupštini UN, koji je tom prilikom iskazao čvrstu podršku SZO.

Kluge smatra da je ruski predsjednik na izlaganju na Generalnoj skupštini UN iznio dvije odlične ideje: ideju o održavanju međunarodne konferencije o vakcini i ideju o “zelenim koridorima”, bezbjednim načinima za putovanje.

Predstavnik SZO je primjetio da Rusija ima dugu istoriju uspješnih istraživanja vakcina, njihovog razvoja i proizvodnje, i da bi bez vakcina iz ove zemlje bilo nemoguće iskorijeniti žutu groznicu, poliomijelitis i male boginje.

Pročitajte još

– Zbog toga ne sumnjam da Rusija ima kapacitet da razvije vakcinu protiv kovid-19 ili neku drugu vakcinu – istakao je Kluge.

On je rekao da je prvog dana njegove posjete Moskvi potpisan sporazum o povjerljivosti podataka između Rusije i SZO i da je Rusija u utorak SZO predala informacije o trećoj fazi kliničkih ispitivanja vakcine.

Kluge je izjavio da timovi SZO u ovom trenutku proučavaju informacije koje im je Rusija dostavila. On je ponovio da nije skeptičan, da je veoma samouvjeren, i da postiče ne samo Rusiju, nego i druge zemlje, da rade na razvoju vakcine.