Društvo

ČEKAJU SE REZULTATI ISPRAVNOSTI Pomoć iz UAE još od 27. maja stoji na aerodromu u Sarajevu

Humanitarna pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) koja je još od 27. maja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo biće raspodijeljena dok stignu rezultati ispravnosti briseva i virusnih transportnih podloga koji su morali biti skladišteni u posebnim uslovima.

ČEKAJU SE REZULTATI ISPRAVNOSTI Pomoć iz UAE još od 27. maja stoji na aerodromu u Sarajevu
Foto: Darko Basara/RAS Srbija

Iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara saopšteno je da su zbog robe koja zahtijeva posebne uslove skladištenja zatražili odgovor od Aerodroma, te da su obaviješteni da je sva donacija bila skladištena u ambijentalnom režimu, jer u dokumentaciji i na paketima nije bilo posebnih zahtjeva.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo predložilo Republici Srpskoj, Federaciji BiH (FBiH) i Brčko distriktu da bude izvršena dodatna provjera ispravnosti prije raspodjele, te da je 100 nasumično uzetih uzoraka poslato na mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Nakon provjere biće zatražena saglasnost od Republike Srpske, FBiH i distrikta Brčko za uvoz medicinskih sredstava, navodi se u saopštenju.

Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 26. maja je BiH uručena pomoć za borbu protiv epidemije virusa korona. Znatan dio donacije predstavlja 40 respiratora i 100.000 testova koji su medicinska sredstva, a za koja je neophodna posebna dozvola nadležnih organa.

Donaciju je primilo Ministarstvo inostranih poslova, a nakon slijetanja aviona kompletna donacija smještena je u skladišni prostor Kargo centra Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Savjet ministara donio je prije dva dana odluku o prihvatu pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata za BiH.

Raspodjelu ove pomoći će, u skladu sa ranije donesenom odlukom Savjeta ministara o principima raspodjele, izvršiti Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara, i to: Federaciji BiH FBiH 61,5 odsto, Republici Srpskoj 37,5 odsto i Brčko distriktu jedan odsto.

FBiH će dobijenu pomoć podijeliti sa 10 kantona u jednakom omjeru, po 50 odsto.