Iz našeg ugla

Čemu služe fikusi

Nakon tri decenije izbjeglištva 12 porodica je prekjuče u Amajlijama kod Bijeljine konačno dobilo svoj dom.

Snježana Karić
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Nećemo sad cjepidlačiti i nabrajati razloge zašto su mogli da dobiju stanove mnogo ranije, niti ćemo pitati zbog čega je vlastima trebalo 30 godina da izgrade stanove za te nesretnike.

Spisak bi bio podugačak, a i poklonu se ne gleda u zube.

Ono što je svakako svima zapelo za oko jeste činjenica da je ključeve svečano uručio Milorad Dodik, iako su stanove za izbjeglice zajednički sagradili Vlada Srpske i grad Bijeljina.

A ne, nije Dodik postao premijer, jer premijer je i dalje Radovan Višković, bar se tako vodi. Ne, nije on ni gradonačelnik Bijeljine jer je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Naravno da bi logično bilo da su prekjuče u Amajlije došli prvi čovjek Vlade Srpske i gradonačelnik Bijeljine i da su oni predali ključeve novim vlasnicima.

Međutim, umjesto njih na ceremoniju se ušetao Milorad Dodik i pobrao još malo političkih poena za sebe.

I nije ovo prvi put da Dodik nastupa i kao predsjednik Srpske, član Predsjedništva BiH, premijer Srpske, predsjednik NSRS, ministar, direktor, načelnik, gradonačelnik, šef stranke ili policije…

Svjestan toga da je alfa i omega svega u Srpskoj, nije bez razloga prije više godina sam sebe nazvao „glavnim bajom u Republici Srpskoj“.

Dakle, ništa novo.

Nepoznato je samo kako se do sada nije sjetio da i zvanično uvede funkciju „Dodik“, a sve druge ukine.

To bi bilo jedino logično jer čemu uopšte premijer, ministri, poslanici, direktori i slično, kada sve te poslove može da obavlja jedan čovjek, što je Dodik više puta do sada i pokazao u praksi.

Funkcija „Dodik“ bi bila dobra i za građane Srpske iz više razloga.

Pročitajte još

Pod broj jedan, ne bi morali da pamte sva ta nebitna imena funkcionera koji su tu tek reda radi, a ništa se ne pitaju i ništa ne odlučuju.

Pod broj dva, uštedili bi se milioni maraka koliko nas godišnje koštaju ti brojni funkcioneri.

Pod broj tri, napokon bi se i zvanično znalo ko donosi odluke u Srpskoj i više ne bi bilo nagađanja oko toga.

I na kraju, funkcija „Dodik“ bi bila dobra i za sve silne funkcionere u Srpskoj jer ne bi morali više da se javno blamiraju preuzimajući neku fotelju, iako unaprijed znaju da će moći odlučivati jedino o boji svog odjela ili cipela.

Uvođenjem funkcije „Dodik“ fikusi bi napokon izašli iz mode.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu