Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Čemu sprečavati…

Kolumne
Autor:

Foto RAS arhiva

Dok se države u regionu utrkuju koja će prije da uvede obaveznu vakcinu protiv pneumokoka – opasne bakterije koja kod djece može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, u Republici Srpskoj, zasad, o tome niko pretjerano ne razbija glavu.

Zato smo u pat-poziciji u kojoj ne samo domaći ljekari, nego i Svjetska zdravstvena organizacija, upozoravaju na višestruku korist od pomenute vakcine, a nadležni se pravdaju da za to nisu ispunjeni uslovi.

Na hitno ispunjenje tih neispunjenih uslova ne tjera ih ni činjenica da u Srpskoj godišnje bude registrovano oko 600 slučajeva bakterijske pneumonije, te deset smrtnih slučajeva koji su posljedica ove bolesti.

Stručnjaci zube istupiše da je pomenuta bakterija najčešći uzročnik bolesti u  prve dvije godine života, odnosno da izaziva upale grla, sinusa, bronha, pluća, uva, a može da uzrokuje i meningitis i sepsu. Ali, badava, u Srpskoj još nisu, pa nisu, ispunjeni uslovi za obavezno uvođenje vakcine protiv pneumokoka. A kako jesu, na primjer, u Srbiji i Hrvatskoj, vrag bi ga znao…

Da bi prevenirala pomenute opasne zaraze, Srbija je već od marta uvela obaveznu vakcinaciju, dok će Hrvati to najvjerovatnije uraditi sljedeće godine.

Nadležni u Srpskoj se, međutim, kao i u pogledu mnogih drugih stvari, rukovode motom – zašto spriječiti, kad se (ne) može liječiti.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO