Gradovi

“Često se minimalizuje uloga srpskog naroda” Građani u Tesliću slušali predavanja u okviru projekta “Srpski identitet u BiH”

U organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" odbor u Tesliću, 7. oktobra su održana predavanja u Domu Prosvjete u Tesliću.

“Često se minimalizuje uloga srpskog naroda” Građani u Tesliću slušali predavanja u okviru projekta “Srpski identitet u BiH”
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Prisutni građani su imali priliku da čuju nešto više o Filozofskom fakultetu i projektu “Srpski identitet u Bosni i Hercegovini” od prof. dr Boška Brankovića, dok je na temu “Religiozni identitet mladih u Republici Srpskoj psihološki pristup” govorio prof. dr Srđan Dušanić.

O temi “Srpski identitet i iskustva kolonijalizma” govorio je dr Dragan Dragomirović.

Prilikom predstavljanja projekta, prof. dr Boško Branković je istakao da su, pored Teslića, predavanja u okviru projekta do sada održana i u Gacku, Trebinju, Bosanskom Petrovcu, uključujući Petrovac-Drinić, Drvaru, uključujući Istočni Drvar, Livnu i Glamoču, a u planu je da se održe i u Banjaluci.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Dodao je da se projekat realizuje kroz niz predavanja iz različitih oblasti s ciljem da se podigne svijest o srpskom identitetu u BiH  koji vuče duboke korijene kroz istoriju prostora na kojem danas žive Srbi, ali i na prostoru na kojem su ranije živjeli i ostavili značajan trag u prošlosti.

– Projekat se realizuje kroz niz predavanja iz oblasti istorije, istorije književnosti, istorije pedagogije i školstva i religioznosti mladih. Često se zaboravlja ili pogrešno interpretira istorija Bosne i Hercegovine, gdje se minimalizuje uloga srpskog naroda ili, što je još pogubnije, briše njegov istorijski trag. Uočavajući ove  probleme, Filozofski fakultet je ušao u realizaciju navedenog projekta u kojem učestvuje osam nastavnika i saradnika – rekao je Branković.

Projekat “Srpski identitet u Bosni i Hercegovini” podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Prihvati notifikacije