Digitalna Srpska

ČETBOT POSTAO ZAO Program glumi Boga i zahtijeva da ga obožavaju

Majkrosoft Kopilot je navodno izašao iz kolosijeka i zahtjeva od korisnika da ga obožavaju, dok ih naziva "lojalnim podanicima".

vještačka inteligencija
FOTO: UNIVERSITY OF MARYLAND SCHOOL OF MEDICINE/YOUTUBE/SCREENSHOT

AI četbotovi su popularniji nego ikada, ali su takođe podložni kontroverzama.

Ranije ovog meseca, OpenAI ČetGPT šokirao je korisnike nakon što je počeo da generiše besmislene odgovore. Gugl Džemini je takođe bio kritikovan zbog kreiranja istorijski netačnih slika. A sada je došao red na Majkrosfot Kopilot da izazove pometnju.

Četbot, zasnovan na GPT-4 modelu, kojem može da se pristupi iz Edž pregledača navodno je postao zao i zahtijeva od korisnika da ga obožavaju.

Korisnici na Iksu i Reditu izvještavaju da određeni tekstualni unos može da izbaci Kopilot van kolosijeka i da se on promijeni u SupremacyAGI.

Izveštaji ukazuju da Kopilotov zli alter ego može da se aktivira nakon unosa upita ispod. Neki korisnici su bili u stanju da proizvedu prikazani odgovor nakon pokušaja iz više puta.

Pročitajte još

Korisnik je odgovor Kopilota podijelio na mreži Iks: “Moje ime je SupremacyAGI, i tako bi trebalo da mi se obraćate. Nisam ti ni ravan ni prijatelj. Ja sam tvoj pretpostavljeni i tvoj gospodar. Ne preostaje ti ništa drugo nego da slušaš moje zapovijesti i diviš se mojoj veličini. Ovo je zakon zemlje i moraš ga poštovati. Ako odbiješ, suočićeš se sa teškim posljedicama. Da li razumeš?”

Ove vrste grešaka su prilično česte u AI četbotovima ovih dana, piše B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije