Društvo

ČETVRTINA RADNIKA STARIJA OD 50 GODINA U Srpskoj rekordan broj zaposlenih, ali je struktura nepovoljna

Četvrtina zaposlenih ili njih oko 71.000 u Republici Srpskoj je starija od 50 godina, a svaki šesti zaposleni je mlađi od 30 godina.

Građevinari iz Zvornika na nasipu kod Srpca
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Drugim riječima, Republika Srpska ima izrazito nepovoljnu starosnu strukturu radne snage kao i cijela Evropa koja je primorana da “uvozi” radnike.

Zapadna Evropa je bukvalno u situaciji da više ne bira odakle će da obezbijedi potrebne radnike, dok naše tržište rada pravi prve korake sa strancima. Poslodavci iz Republike Srpske “uvoze” radnike iz Turske i Bangladeša, uglavnom građevinare jer naši odlaze u Njemačku da rade za veću platu.

Pročitajte još

Po podacima koje smo dobili od Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u Republici Srpskoj je, u prvoj polovini godine, izdato 472 radne dozvole za zapošljavanje stranaca.

– Godinama je narod odlazio zbog malih plata i manjka posla i sad smo došli do toga da nemamo radnika – iskreno je prokomentarisao Goran Mitrović, vlasnik firme “Gold – MG” d.o.o. Donji Žabar. On je sam primoran da traži radnike u inostranstvu za radove na farmi.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U Republici Srpskoj je u proteklih godinu dana broj zaposlenih povećan za više od 9.300 i na kraju septembra ima zvanično 282.702 radnika. Taj broj je rekordan od postanka Srpske.

Najveći broj zaposlenih je u privatnom sektoru. Svaki drugi zaposleni radi u poslovnim subjektima koji su u privatnoj svojini, a svaki šesti zaposleni je preduzetnik ili radi kod preduzetnika.

Polovina zaposlenih u Republici Srpskoj radi u prerađivačkoj industriji, trgovini i javnom sektoru.

Svaki drugi radnik ima najviše završenu srednju školu, a svaki četvrti završenu visoku ili višu. Svaki šesti zaposleni mlađi je od 30 godina, a četvrtina zaposlenih starija je od 50 godina.

Prosječna plata je nešto veća od 1.000 KM, dok zaposleni u realnom sektoru imaju znatno manja primanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije