Biznis

CIFRE OD KOJIH SE VRTI Bogatstvo američkih milijardera VRTOGLAVO RASLO tokom pandemije

Koronakrizu su obilježili, karantena i zatvaranje većine privrednih društava u zemljama širom svijeta te, povezano s tim, otkazi i smanjenja plata.

CIFRE OD KOJIH SE VRTI Bogatstvo američkih milijardera VRTOGLAVO RASLO tokom pandemije
FOTO: SHUTTERSTOCK

Dok konstantno slušamo da bi ono najgore tek moglo doći, kako za ekonomiju u vidu talasa velikog broja otkaza, tako i za zdravstveni sistem s drugim talasom pandemije o kojem toliko slušamo, brojke dviju američkih organizacija pokazuju kako su neki tokom dosadašnje krize višestruko profitirali.

Tako se bogatstvo najbogatijih Amerikanaca, njih 600 s Forbesova popisa milijardera tokom dva mjeseca (od 18. marta do 19. maja), povećalo za čak 434 milijarde dolara, pri čemu su najviše profitirali šefovi i poduzetnici povezani s tehnološkim kompanijama. Tokom dvomjesečnog perioda “lockdowna” bogatstvo milijardera u SAD tako se povećalo s 2,948 bilijuna dolara na 3,382 bilijuna dolara, a bogatstvo samo pet najbogatijih Amerikanaca u ta dva mjeseca naraslo je za nevjerojatnih 76 milijardi dolara.

U tu grupu spadaju Džef Bezos, koji je sada težak oko 150 milijardi dolara, dok je početkom godine ta cifra iznosila “samo” 115 milijardi dolara, zatim Bil Gejts, Mark Zakerberg, Voren Bafet i Lari Elison, piše noob.ba.