Politika

Cijena jedne ove letjelice je vrtoglava: Američki bombarderi sutra nadlijeću BiH, poznato i zašto (VIDEO)

Na nebu iznad Sarajeva će sutra biti dva američka bombardera B-1B Lancer, saopšteno je iz Američke ambasade u Sarajevu.

Američki bombarder B-1B Lancer
FOTO: @GUNG_HO_VIDS/YOUTUBE/SCREENSHOT

U utorak, 30 maja, dva B-1B Lancer bombarder Vazduhoplovnih snaga SAD (USAF) obaviće niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u BiH kao znak čvrstog partnerstva između Sjedinjenih Država i Oružanih snaga BiH (OSBiH) i naše trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH stoji u saopštenju Ambasade, prenosi Bosnainfo.

Inače, radi se o posljednjem tipu aviona u sastavu USAF koji ima promjenjivu geometriju krila, odnosno koji može uvući i raširiti krila. Raspon raširenih krila je 41,8 metara, a uvučenih 24,1 metar. B-1B Lancer bombarderi su u upotrebi od 1986. godine u sastavu USAF.

Pročitajte još

Radi se o nadzvučnom avionu, čija maksimalna brzina iznosi oko 1,3 maha, a maksimalna visina koju može dostići je 18.000 metara. Jedna od njihovih predviđenih namjena je i da nose slobodno padajuće nuklearne bojeve glave o krstareće rakete.

Povodom ovog preleta javnosti će se sutra obratiti američki ambasador u BiH Majkl Marfi, ministar odbrane BiH Zukan Helez i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH Senad Mašović.

– Obilježavamo trajnu vezu između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine – izjavio je general Džejms Heker, pripadnik Vazduhoplovnih snaga SAD i komandant američkih avio baza u Evropi, vazduhoplovnih snaga u Africi i Zajedničke vazduhoplovne komande NATO saveza. Ovaj prelet pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je naših zajedničkih vrijednosti i ciljeva. Saradnjom i razumijevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu – naveo je on.

Bombarderi će preleteti Sarajevo, ali će se ta dva bombardera B-1B moći vidjeti u cijeloj zemlji. Pored ovog događaja, letjelice će takođe učestvovati u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke vazduhoplovne kontrole OSBiH i Specijalnih snaga Vojske SAD. Ovaj događaj prirodni je nastavak naprednih bilateralnih obuka na principu vojska-vojsci.

U saopštenju se navodi kako prelet može biti otkazan u svakom trenutku, čak i bez prethodne najave, zbog vremenskih uslova ili zahtjeva vezanih za vojnu misiju letjelica.

Bombarderi B-1B stacionirani su u bazi RAF Fairford, u Velikoj Britaniji, u sklopu najnovijeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera (Bomber Task Force). Misije u sklopu ove operacije omogućavaju vazduhoplovcima da kontinuirano provode hitne operacije širom svijeta s ciljem održavanja globalne stabilnosti i sigurnosti, istovremeno omogućavajući jedinicama da se upoznaju sa operacijama u raznim regionima.

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letjelica u vazduhoplovstvu može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila. Višenamjenski B-1B je okosnica američkih snaga za dalekometno djelovanje. Sposoban je u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svijetu, bilo kada, pojašnjeno je u saopštenju za javnost.

Posadu čine četiri osobe – komandant, kopilot i dva oficira za borbeni sistem. Cijena jednog ovakvog bombardera je 317 miliona dolara, prenosi Kliks.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije