Biznis

Cijena nafte raste u očekivanju dodatnih rezova proizvodnje u OPEK

Cijene nafte porasle su danas uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), na kojem se očekuje da će se članice dogovoriti o još dubljem smanjenju proizvodnje u nastojanju da podupru cene “crnog zlata” i spreče pretjeranu ponudu na tržištu sljedeće godine.

Cijena nafte raste u očekivanju dodatnih rezova proizvodnje u OPEK
FOTO: PROFIMEDIA

Cijena fjučersa sjevernomoske nafte “brent” poskupila je danas za 35 centi ili 0,6 odsto, na 63,28 dolara za barel, nakon jučerašnjeg skoka od 3,6 procenata, izveštava Rojters.

Američka “laka” nafta WTI se na terminskom tržištu zadržala na nepromijenjenom nivou od 58,42 dolara po barelu, a u srijedu je ugovarana po cijeni višoj za 4,2 procenta.

Rojters navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, da se OPEK zalaže za to da naftni kartel zajedno sa saveznicima izvan OPEK-a, predvođenim Rusijom, smanje proizvodnju za još više od 400.000 barela dnevno (bpd) u odnosu na aktuelni nivo smanjenja od 1,2 miliona bpd.

OPEK se sastaje danas u Beču, nakon čega će sutra održati sastanak u širem sastavu sa Rusijom i drugim proizvođačima.

Ova proširena grupa, popularno nazvana OPEK +, smanjuje proizvodnju od 2017. godine nastojeći da ponovo uravnoteži situaciju na tržištu, narušenu usljed rastuće proizvodnje u Sjedinjenim Država, koje su sada najveći svjetski proizvođač “crnog zlata” u svijetu, zahvaljujući brzom rastu proizvodnje iz škriljaca.