Biznis

Cijene goriva u Federaciji BiH rastu, u Srpskoj još uvijek bez promjena

Cijena sirove nafte na svjetskom tržištu u protekloj sedmici je rasla za više od deset odsto, a ovaj rast će se različito odraziti na cijene u Bosni i Hercegovini.

Cijene goriva u Federaciji BiH rastu, u Srpskoj još uvijek bez promjena
FOTO: POTROŠAČKI SAVETNIK/YOUTUBE/SCREENSHOT

U Republici Srpskoj se cijene, kako je kazao Dragan Trišić, iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, neće mijenjati.

– Trenutno se cijene u Republici Srpskoj kreću od 2,11 do 2,18 KM za BMB95 i 2,04 do 2,15 KM za ED5, TNG 0,11 do 1,17 KM zavisno od distributera i regije. Mislim da cijene neće rasti u narednih 15 dana, ali to svakako zavisi i od ulaznih cijena te po dinamici berzanskih kretanja. Naravno da dešavanja na svjetskom nivou mogu da budu faktor nestabilnosti cijena, ali smatram da naftni sektor ima dovoljno zaliha – kaže Trišić, prenosi Kliks.

Pročitajte još

Mađutim, stanje u FBiH je drugačije, te je iz Federalnog ministarstva trgovine saopšteno kako su danas do 14 sati dobili 19 obavijesti o promjeni cijena i marži.

– Trenutne cijene premium bezolovnog benzina 95, BAS EN 228 – BMB 95, u Federaciji se kreću od 2,06 do 2,36 KM, a dizel BAS EN 590 od 2,01 do 2,26 KM po litru. Ističemo da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate. Navedenom Odlukom privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata. Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. 4. 2021. godine – saopšteno je iz ovog ministarstva.

Dodaju da se informacije o cijenama naftnih derivata u FBiH mogu saznati i preko njihove aplikacije FMT FBiH oil info, gdje su cijene derivata poredane od najnižih do najviših.

Uskoro bi ova aplikacija mogla biti dostupna i u Republici Srpskoj.

Prihvati notifikacije