Društvo

Srpska ima alat za ZAUSTAVLJANJE POSKUPLJENJA, ali je neizvjesno da li će se Vlada i odlučiti za to

Sve analize govore da je rast cijena u maloprodaji u Republici Srpskoj nesrazmjeran rastu cijena sirovina. Inflatorni svjetski trend ne smije biti zloupotrebljen da bi se sticao ekstra profit.

Srpska ima alat za ZAUSTAVLJANJE POSKUPLJENJA, ali je neizvjesno da li će se Vlada i odlučiti za to
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovo je poručio lider vladajućeg SNSD Milorad Dodik koji je najavio da će ove sedmice biti održan sastanak na kojem će biti postignut dogovor oko “nerealnog poskupljenja”.

Dodik u izjavi nije rekao ko je radio analize ni ko će sve biti pozvan na sastanak, ali građani, pogotovo oni koji žive od plate i penzije, znaju vrlo dobro da cijene u trgovinama rastu gotovo svakodnevno.

Subjektivni osjećaj je da da je trend poskupljenja nezaustavljiv, dok primanja sve manje mogu da pokriju naše osnovne potrebe.

Po posljednjim podacima, godišnja inflacija u decembru je iznosila 5,9 odsto, a poskupljenja su nastavljena i u januaru.

Republika Srpska ima zakon o regulisanju cijena na osnovu kojeg je na snazi ograničena marža na osnovne životne namirnice, lijekove i farmaceutske proizvode.

Srpskainfo je pitala nadležne u Ministarstvu da li, na osnovu postojećih propisa mogu da reaguju na cijene ostalih proizvoda i na koji način, ako imamo u vidu da se cijene formiraju slobodno na tržištu.

– Na prodajnu cijenu svake robe utiče nabavna cijena robe (koja se sastoji od fakturne cijene proizvođača, odnosno dobavljača uvećane za zavisne troškove) i marža, koju svaki trgovac zaračunava na nabavnu cijenu – kažu u Ministarstvu trgovine.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U nastavku odgovora citiraju odredbe Zakona o regulisanju cijena i navode da u kontrolama cijena u slučaju značajnih poremećaja na tržištu Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske predlaže Vladi Republike Srpske donošenje mjera neposredne kontrole cijena radi zaštite životnog standarda stanovništva.

Značajni poremećaji na tržištu obuhvataju elementarne nepogode, nestašice dobara neophodnih za potrebe privrede i snabdijevanja stanovništva, neočekivani rast cijena proizvoda, monopolsko formiranje cijena, zloupotrebu dominantnog položaja i vanredne okolnosti prema procjeni Vlade.

Mjere neposredne kontrole cijena moguće je propisati izuzetno i u slučajevima kada i pored preduzetih mjera ekonomske politike nastupe ili mogu nastupiti veći poremećaji na tržištu, radi sprečavanja monopolskog formiranja cijena, radi utvrđivanja prodajnih cijena proizvoda koji se koriste za intervenciju na tržištu i radi zaštite životnog standarda.

Mjere neposredne kontrole cijena su : određivanje nivoa cijene, odnosno određivanje fiksne cijene, pri čemu privredni subjekti ne mogu vršiti promet ni po višoj ni po nižoj cijeni; određivanje najviše cijene, pri čemu privredni subjekti ne mogu vršiti promet iznad propisane cijene, ali mogu ispod propisane cijene; određivanje najniže cijene, pri čemu privredni subjekti ne mogu vršiti promet ispod najniže cijene; način formiranja cijena – struktura cijena; davanje saglasnosti na cijene; određivanje marži u trgovini; vraćanje cijena na prethodni nivo; obavještavanje o promjeni cijena određenih proizvoda i usluga i obaveza redovnog ili povremenog slanja podataka o cijenama za određene vrste proizvoda ili usluga.

Pročitajte još

Mjere neposredne kontrole cijena propisuje Vlada Republike Srpske, na prijedlog Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Na naše konkretno pitanje da li će Vladi RS biti predložene mjere neposredne kontrole cijena zbog poskupljenja, u Ministarstvu trgovine rekli su da trenutno “cijene mogućnosti kako da intervenišu i zaštite standard”. Prema pokazateljima, ulazne cijene su značajno više u odnosu na prethodne periode, došlo je do rasta sirovina, kontrola marži nije pokazala da ima kršenja. Mi trenutno cijenimo mogućnosti kako da intervenišemo i zaštitimo standard, a da to bude intervencija u skladu sa zakonom. Akcenat je svakako na zaštiti najranjivijih kategorija stanovništva – poručuju iz Ministarstva trgovine.

U svakom slučaju, poznavaoci prilika kažu da regulisanje cijena može i da izazove kontraefekat – nestašicu.

ŠTA KAŽU TRGOVCI?

Iz Udruženja trgovaca pri Privrednoj komori RS niko ne želi da govori na temu poskupljenja. Posredno poručuju da su svjesni da je povećanje plata u Srpskoj obezvrijeđeno zbog značajnog psokupljenja različitih proizvoda. Inflacija ulazi na velika vrata, a mi smo mala ekonomija i uvozno zavisna. Dakle, uvozimo proizvode po cijenu na koju ne možemo uticati- kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS. Kaže da je moguće da su određeni subjekti pokušali da poskupe proizvode za koje nema opravdanja. – U Privrednoj komori nemaju ništa protiv kontrola i kazni ako se utvrdi kršenje zakona – dodaje Blagojević.

Prihvati notifikacije