Društvo

Cijene montaže ostale iste: Vozačima loše vrijeme promijenilo planove, auta još na zimskim gumama

Vlasnici putničkih i teretnih vozila u Banjaluci manje su ažurni nego zimus te još ne posjećuju auto-servise u većem broju kako bi zimske gume zamijenili ljetnim.

vulkanizer priprema gumu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Potvrđuju ovo brojni vulkanizeri u gradu koji ističu da vozači ne žure na zamjenu pneumatika, mahom zbog loših vremenskih prilika, ali i zato što ih propisi ne primoravaju na to. Dodaju i da nisu mijenjali cijene svojih usluga u odnosu na ranije.

Zimska oprema na putevima Srpske i BiH, prema zakonu, nije obavezna od 1. aprila. Ipak, zamjena zimskih guma ljetnim se savjetuje, jer se na taj način smanjuje rizik od saobraćajnih nesreća.

U vulkanizerskoj radnji “Neno” kažu da u proljeće uvijek budu manje gužve nego zimi.

Pročitajte još

– Polovina vozača ni ne mijenja te gume, kalkulišu jer ih na to ne tjera zakon – rekli su u ovoj radnji dodajući da cijene usluga nisu mijenjali.

U auto-praonici i vulkanizerskoj radnji “Stop” kažu da prvih dana aprila nije bilo pojačanih gužvi.

– Promjenom vremena, posljednjih dana pojačano je i interesovanje za zamjenu guma – rekli su u ovoj radnji. Dodali su da imaju više posjeta nego lani, vjerovatno zbog specifičnosti usluge koju nude.

– Nudimo jedinstvenu uslugu, jer radimo 24 sata na dan – rekli su u ovoj radnji. Istakli su da je posljednje povećanje cijena usluga bilo pred početak zimske sezone.

– Zamjena guma kreće se od 10 do 25 KM po točku u zavisnosti od veličine, a u tu cijenu je uključena montaža, demontaža i balans – rekli su u “Stopu”.

U auto-servisu i vulkanizerskoj radnji “Miško” ističu da tokom mijenjanja ljetnih guma nikada nisu velike gužve kao u slučaju zimskih.

– Ali ima posla. Cijene su kao i lani, a pokušavamo da ih ne povećavamo – kazali su u ovoj radnji. Istakli su da zamjena guma košta od 40 do 60 KM za sve četiri točka.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović kaže da vozači ne žure sa zamjenom guma zbog vremena, koje je prethodnih dana više ličilo na zimsko nego na proljetno.

– Vožnja sa zimskim gumama ne utiče značajno na bezbjednost, pa nije ni propisano da se kažnjava zakonom i čim se ne kažnjava, nije ni tolika žurba za zamjenom – rekao je Radović.

Dodao je da tu ima i ekonomskih razloga, jer su cijene svega otišle gore, pa tako i zamjena guma nije više tako jeftina.

– Još ako su ljetne gume dotrajale, pa se moraju kupiti nove, nije ni čudo što ne žure da mijenjaju gume. Vjerujemo da će u narednim sedmicama većina zamijeniti gume – rekao je Radović dodajući da se zimska guma više troši na visokim temperaturama.

Vozači

Marko Stanić iz Borika kaže da je gume na vozilu zamijenio prije nekoliko dana, piše Glas Srpske.

– S obzirom na to da zima nije bila jaka, gume su mogle i prije biti zamijenjene, ali zbog zakonske obaveze čekao sam 1. april, kada je zakonski moguće skinuti zimske gume. Cijene montaže u odnosu na zimske gume nisu se mijenjale, ali moramo sam kupiti dvije nove gume. Cijene po komadu više su za 15 KM – rekao je Stanić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu