Biznis

Cijene nafte RASTU TREĆI MJESEC zaredom: Brent prešao 56 dolara po barelu

Cijene nafte su blago ojačale danas, zahvaljujući pridržavanju članica grupe OPEK+ dogovora o smanjenju proizvodnje i aktuelnih globalnih napora za vakcinisanje, koji su ublažili nervozu investitora da bi američki paket podsticaja mogao da naiđe na prepreke.

Cijene nafte RASTU TREĆI MJESEC zaredom: Brent prešao 56 dolara po barelu
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Sjevernomorska nafta Brent je poskupila 15 centi ili 0,3 odsto, na 56,03 dolara po barelu, na trgovanju do 9.30 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je američka nafta WTI porasla za 11 centi ili 0,2 procenta, na 52,88 dolara za barel, prenosi Rojters.

Oba tipa nafte su juče zabilježila rast cijene od skoro jedan odsto, i na putu su da i januar završe s dobitkom, treći mjesec zaredom, trgujući se blizu 11-mjesečnih cijenovnih maksimuma.

Američke demokrate i dalje pokušavaju da ubijede republikanske kongresmene u potrebu za povećanjem podsticaja, što otvara pitanje kada će i u kom obliku paket biti odobren.

Dok stopa infekcija kovidom-19 u SAD pada, evropske države pooštravaju mjere ograničenja u borbi protiv širenja zaraze, a Kina izvještava o rastu slučajeva korona virusa, što pomračuje izglede potražnje za “crnim zlatom” u toj zemlji, najvećem svjetskom potrošaču energije.

Ipak, postoje regioni u kojima je tražnja za naftom i dalje velika.

U Indiji je uvoz sirove nafte u decembru skočio na najviši nivo u posljednjih više od dvije godine, jer je ublažavanje korona ograničenja podiglo ekonomsku aktivnost.

Što se tiče ponude, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici su se u januaru pridržavali utvrđenih ograničenja proizvodnje u procentu od 85 odsto u prosjeku, objavila je kompanija Petro Logistik, koja vodi evidenciju o tankerskom transportu. Ovaj rezultat ukazuje na to da je naftna alijansa OPEK+ poboljšala poštovanje obaveza vezanih za ograničenje isporuka, ocjenjuje britanska agencija, piše Blic.