Biznis

Cijene samo rastu "Nikada nije bilo gore, ali jedno nagovještava popuštanje pritiska"

Proizvođačke cijene u Njemačkoj drže vrtoglavi tempo poskupljenja, pa su u septembru vile za 45,8 odsto više nego 12 mjeseci rani.

Cijene samo rastu "Nikada nije bilo gore, ali jedno nagovještava popuštanje pritiska"
FOTO: FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

U avgustu i septembru je zabilježen najbrži godišnji rast proizvođačkih cijena od početka mjerenja 1949. godine.

Glavni motor poskupljenja i dalje je cijena energije, koja se za 12 meseci sa 132,2 odsto više nego udvostručila. Uz to su, dijelom opet zbog energenata, snažno poskupjeli i poluproizvodi, investiciona i potrošna dobra.

Bez energije u računici, proizvođačke cijene su u septembru poskupjele za 14 odsto godinu-na-godinu, saopštio je savezni zavod za statistiku.

Ekonomista Komercbanke Ralf Zolvin ocjenjuje da je ta bazična stopa dobar znak, jer nagovještava popuštanje uzgona cijena, prenosi Blic.

Pročitajte još

Zolvin to pripisuje višemjesečnom mirovanju cijene poluproizvoda, dodajući da se nada izvjesnom popuštanju pritiska na proizvođačke cijene u narednih nekoliko mjeseci.

Te cijene su od avgusta do septembra skočile više nego što su ekonomisti prognozirali, za 2,3 umjesto 1,5 odsto. Inače, mjesečni skok od 7,9 odsto između jula i avgusta je novi rekord.

Proizvođačke cijene reflektuju inflacioni pritisak na nivou proizvodnje, odnosno cijene po kojima proizvođači prodaju svoje produkte.

One se smatraju ranim indikatorom inflacije, jer se po pravilu prelivaju na cijene u maloprodaji.

Prihvati notifikacije